News

Un liceu din Buzău trebuie să plătească daune morale de 3.000 de euro unui elev. De ce a dat în judecată colegiul

Un elev a fost sancționat cu media doi la purtare și a dat în judecată liceul. Acum, colegiul din Buzău, trebuie să plătească daune morale de trei mii de euro
31.01.2024 | 16:37
Un liceu din Buzau trebuie sa plateasca daune morale de 3000 de euro unui elev De ce a dat in judecata colegiul
Un liceu din Buzău trebuie să plătească daune morale de trei mii de euro unui elev. Sursa foto: Facebook / Colegiul Naţional ”B.P. Haşdeu”
ADVERTISEMENT

Colegiul Naţional „B.P. Haşdeu” din Buzău va plăti daune morale de 3.000 de euro unui elev căruia i s-a scăzut nota la purtare în urma unei postări pe Facebook. Decizia instanței este definitivă.

Elev sancționat după o postare pe Facebook

În anul 2018, un elev din clasa a XI-a a postat pe un grup de Facebook, care aparținea liceului, un mesaj despre profesoara lui de desen însoțit de un videoclip.

ADVERTISEMENT

Andrei Voicu a scris în postare lucruri care au deranjat conducerea liceului:Colegiul «Bogdan Petriceicu Hasdeu» este liceul în care este interzisă purtarea bărbii şi a părului lung, dar unde predă una dintre cele mai luminate minţi ale sistemului de învăţământ, această struţo-cămilă a artei, care se zbate între vocaţia de a cânta şi de a desena.”

Ulterior, Consiliul Profesoral a fost sesizat și s-a decis scăderea mediei la purtare la nota doi, asta deși Andrei era un elev bun și a promovat examenul de bacalaureat cu nota 9.05.

ADVERTISEMENT

Părinții elevului au dat în judecată colegiul

Părinții lui Andrei Voicu au fost foarte revoltați și au vrut să demonstreze nevinovăția copilului  cu orice preț. Astfel, au decis să acționeze în instanță liceul.

În urma eforturilor noastre susţinute, Colegiul a fost obligat să radieze menţiunile din evidenţele şcolare ale lui Andrei, inclusiv nota injustă de 2 la purtare, şi să revizuiască media pe semestrul 1.

ADVERTISEMENT

Mai mult, justiţia i-a acordat clientului nostru daune morale în valoare de 3.000 de euro, marcând astfel recunoaşterea impactului emoţional şi psihologic pe care abuzul de putere îl poate avea asupra unui elev”, potrivit reprezentanţilor cabinetului de avocatură care l-a reprezentat pe elev.

Prima decizie a cazului a venit în 2023

Anul trecut, în luna aprilie, Tribunalul Buzău a pronunțat prima decizie în care Colegiul Naţional ”B.P. Hasdeu” era obligat să șteargă din evidenţele şcolare nota pe care i-a aplicat-o elevului pe semestrul I al anului şcolar 2018-1019.

ADVERTISEMENT

De asemenea, încă de la prima pronunțare, judecătorii au decis că elevul trebuie să primească 3.000 de euro daune morale şi cheltuieli de judecată de 2.800 de lei de la Colegiu. Școala a făcut recursuri, dar instanța le-a respins ca fiind nefondate. Decizia este definitivă.

ADVERTISEMENT
Tags: