News

Verdict final pentru profesorul care a umilit o elevă la BAC pentru că nu avea buletinul: ”Cu permisul te legitimezi acasă, proasto!”

Verdict final pentru profesorul care a umilit o elevă la BAC pentru că nu avea buletinul. Condamnarea primită de cadrul didactic.
07.05.2023 | 19:27
Verdict final pentru profesorul care a umilit o eleva la BAC pentru ca nu avea buletinul Cu permisul te legitimezi acasa proasto
Verdict final pentru profesorul care a umilit o elevă la BAC pentru că nu avea buletinul. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Verdict final dat de Judecătoria Rădăuți pentru profesorul care, în 2017, a umilit o elevă la BAC pentru că nu avea buletinul. Ce condamnare a primit cadrul didactic.

Verdict final pentru profesorul care a umilit o elevă la BAC pentru că nu avea buletinul

Cornel Velescu, doctor inginer și șef de lucrări în cadrul Politehnicii Timișoara, a fost desemnat de-a lungul anilor de Ministerul Educației în comisiile de examen la bacalaureat în mai multe județe. În urmă cu șase ani, el a fost detașat la centrul de examen din Rădăuți.

ADVERTISEMENT

Aici, în vara anului 2017, de față cu mai mulți martori, inclusiv colegi din comisie, profesorul și-a ieșit din minți față de o elevă. Aceasta s-a prezentat în fața comisiei cu permisul de conducere. Tânăra a explicat că și-a pierdut buletinul.

La acea vreme, eleva de clasa a XII-a a spus că, neavând asupra ei cartea de identitate, a luat legătura cu un membru al comisiei de supraveghere. Acestuia i s-a explicat situația. Fetei i s-a comunicat că se poate legitima cu permisul de conducere și ulterior va prezenta o copie a cărții de identitate.

ADVERTISEMENT

Nu la fel de înțelegător a fost președintele Comisiei de Examinare de la Colegiul Tehnic din Rădăuți. Când a aflat despre situația copilei, profesorul universitar Cornel Velescu a intrat ca un fulger în sala de examen.

Acesta a încercat să o scoată pe elevă cu forța din examen. Înainte de asta, i-a adresat injurii și a umilit-o. ”Du-te la mă-ta după buletin, nesimţito”. ”Cu permisul de conducere te legitimezi acasă la mă-ta, proasto!”. ”Du-te în …. mă-tii, nesimţito”, sunt cuvintele pe care președintele Comisiei de Examinare i le-a adresat elevei, notează Adevărul.

ADVERTISEMENT

Închisoare cu suspendare și plata de daune morale de 5.000 de lei pentru profesorul recalcitrant

Într-un final, eleva a fost lăsată, la insistențele celorlalte profesoare supraveghetoare, să susțină proba. Colericul profesor nu s-a calmat deloc. Din rechizitoriu reiese că acesta a continuat să o înjure pe fată.

”După ce a fost convinsă să iasă din sala de examen, una din profesoarele supraveghetoare a adus de la dosar o copie după cartea de identitate. Pe hol, inculpatul a continuat să-i adreseze injurii și cuvinte jignitoare.

ADVERTISEMENT

Profesoarele supraveghetoare care erau de față l-au convins să o lase să susțină proba. După susținerea probei i s-a cerut de către membrii comisiei să dea o declarație cu privire la cele întâmplate”, se arată în rechizitoriul prin care profesorul universitar a fost trimis în judecată pentru purtare abuzivă și tulburarea ordinii și liniștii publice.

La acea dată, eleva l-a dat în judecată pe profesorul universitar. Ea a cerut daune morale de 22.500 de lei. Conform sentinței finalei, instanța a dispus plata unor daune morale de 5.000 de lei.

În plus, președintele Comisiei de Examinare a fost găsit vinovat, el fiind condamnat la patru luni de închisoare cu suspendare pentru purtare abuzivă și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Niciodată, profesorul nu a recunoscut acuzațiile. El a declarat că ”modul în care s-a comportat și toate discuțiile din data de 28.06.2017 au fost într-un cadru normal și în totală legalitate raportate la Procedura de desfășurare a examenului de Bacalaureat”. A mai punctat că nu i-a adresat injurii sau cuvinte jignitoare elevei. ”Doar a vorbit pe un ton mai ridicat, mai autoritar”, se arată în dosar.

ADVERTISEMENT