Life

Un fermier a găsit o soluție ingenioasă pentru a reduce costurile la încălzire. Ce combustibil folosește pentru centrală

Un fermier din Olt a găsit o soluție ingenioasă pentru a face economie la încălzire. Acesta folosește un alt combustibil pentru centrală.
28.10.2022 | 09:53
Un fermier a gasit o solutie ingenioasa pentru a reduce costurile la incalzire Ce combustibil foloseste pentru centrala
Ce soluție a găsit un fermier pentru a reduce costurile la încălzire. Sursa foto: ghid-constructii.ro
ADVERTISEMENT

Un fermier din Oltenia a găsit o soluție ingenioasă pentru a face economie la căldură. Acesta folsoește un alt combustibil pentru centrala termică.

Ce soluție ingenioasă a găsit un fermier pentru a reduce costurile la încălzire

Din cauza costurilor mari la încălzire, legumele ar putea fi plantate în solarii mult mai târziu decât până acum. În consecință, acestea ar putea ajunge mai târziu în piețe.

ADVERTISEMENT

În contextul scumpirilor la gaz și energie, fermierii caută soluții pentru a face economie, mai ales cei care au și acum legume în solarii.

Anul acesta au crescut și costurile pentru încălzirea solariilor. Acestea sunt duble față de anul trecut.

ADVERTISEMENT

Fermierii încearcă să se adapteze situației, iar unii au găsit alt combustibil pentru centrală, în afară de lemne și cărbuni.

Valentin Vasile, un legumicultor din comuna Scărișoara, județul Olt, a găsit o soluție ingenioasă pentru a putea produce legume și în sezonul rece.

ADVERTISEMENT

Fermierul folosește coji de nucă pe post de combustibil pentru centrala termică, pe care îl obține de la producătorii care comercializează miez de nucă.

Până acum, ideea fermierului s-a dovedit a fi una avantajoasă, deoarece poate achiziționa cojile de nucă la un preț mai mic decât lemnul.

ADVERTISEMENT

Prețul pentru o tonă de coji de nucă este de 500 de lei, în timp ce o tonă de lemn costă 700 de lei.

“Momentan ieși la un preț mai bun, am dat un avans și aștept să livreze marfa. Dar dacă se scumpesc și ăștia…

Lemnul este la 700 de lei tona, cojile de nuci sunt mai ieftine. A fost o centrală pe peleți și o folosesc cu coji de nucă.”, a explicat fermierul, potrivit Gândul.

Mulți legumicultori cultivă roșii pentru programul “Tomata”. În 2022, peste 5.500 de legumicultori beneficiari ai acestui program au primit subvenții de câte 4.000 de euro.

Ce alte soluții au găsit fermierii

Fermierii din județul Dolj caută și ei soluții pentru reducerea cheltuielilor pentru încălzirea solariilor. Un producător din Mârșani a construit un solar îngropat în pământ. În acest fel, căldura pentru fructe este asigurată fără costuri suplimentare.

Ferma producătorului produce căpșuni pe tot parcursul iernii, într-un solar săpat la 2 metri sub pământ, acolo unde căldura se menține cu 15 grade mai mult decât în exterior.

Fermierul are și afară plante, iar între fructe nu e nicio diferență. Costurile s-au dublat la răsaduri și îngrășăminte, iar aici nu s-a putut găsi o soluție.

ADVERTISEMENT