News

Un fost general, implicat în reprimarea Revoluției din ’89, devenit apoi deputat AUR, cere extinderea pedepselor pentru trădare. „Să veniți pe mâna mea 24 de ore!”

Un deputat ales pe listele AUR a depus un proiect de lege prin care sunt înăsprite pedepsele pentru trădare sau înaltă trădare, iar acțiunile care sunt asimilate acestor fapte crește considerabil.
19.05.2022 | 14:51
Un fost general implicat in reprimarea Revolutiei din 89 devenit apoi deputat AUR cere extinderea pedepselor pentru tradare Sa veniti pe mana mea 24 de ore
Deputatul Nicolae Roman. Colaj Fanatik. Sursa Foto: Facebook, Nicolae N Roman
ADVERTISEMENT

Deputatul Nicolae Roman, recent demisionat din AUR, a inițiat un proiect de lege prin care o serie foarte largă de acțiuni vor fi asimilate infracțiunilor contra securității naționale, precum trădarea sau acțiunile împotriva ordinii constituționale. Astfel, ar intra sub incidența legii penale inclusiv protestele de stradă sau articole publicate în presă.

Protestele de stradă, asimilate infracțiunilor împotriva securității naționale

Proiectul de lege conține o serie de modificări ale Codului Penal, prima fiind înăsprirea pedepsei pentru trădare de la 10-20 de ani la 15-25 de ani. Faptele vizează atât complotul cu o putere străină, cât și spionajul.

ADVERTISEMENT

O altă schimbare majoră, care ar putea genera interpretări abuzive, se referă la articolul 397 care pedepsește „acțiunile pentru schimbarea ordinii constituționale”. În forma actuală, alineatul 2 al articolului prevede că „întreprinderea de acțiuni violente împotriva persoanelor sau bunurilor săvârșite de mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituționale ori al îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, dacă se pune în pericol securitatea națională, se pedepsește cu închisoarea de la 10 la 20 de ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

În forma propusă de Nicolae Roman, sfera acestei infracțiuni este extinsă considerabil și detaliată astfel încât există posibilitatea ca și simple proteste de stradă care pot degenera în înfruntări cu poliția să fie asimilate, într-o interpretare abuzivă, unei infracțiuni împotriva securității naționale.

ADVERTISEMENT

Astfel, ca acțiune împotriva ordinii constituționale, va fi socotită „întreprinderea de acţiuni violente, împotriva persoanelor sau bunurilor, săvârşite de mai multe persoane împreună, care produc teroare, teamă, ori dezordine publică, exercitate cu scopul schimbării ordinii constituţionale sau a împiedicării exercitării puterii de stat şi care pot pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

„Teama” sau „dezordinea publică” devin un criteriu de stabilire pentru săvârștirea unei infracțiuni împotriva siguranței naționale. De asemenea, Codul penal prevede că acțiunile violente care împiedică exercitarea puterii de stat sunt pedepsite „dacă pun” în pericol securitatea națională. În proiectul lui Roman, este folosită formularea „dacă pot pune”, astfel că o simplă presupoziție înlocuiește certitudinea cerută de actuala legislație.

ADVERTISEMENT

„Propaganda mass-media”, un act de trădare

În plus, este introdus un alineat nou la articolul 397 în care sunt menționate și alte fapte care s-ar încadra la acțiuni împotriva ordinii constituționale, însă unele dintre acestea sunt formulate în mod confuz care pot da naștere unor interpretări forțate. Astfel, ar fi pedepsită susținerea în orice mod a unei organizații „care luptă contra ordinii economice și sociale a României, prin mijloace ascunse sau la vedere”.

După articolul 398 din Codul Penal este introdus un nou articol care, prin formularea sa ambiguă, poate face din orice decident politic, în cazul unei crize majore, un potențial trădător:

ADVERTISEMENT

Comite acte de înaltă trădare şi se pedepseşte cu aceeaşi pedeapsă prevăzută la art. 398 alin (1) fapta cetăţeanului român săvârșită în scopul de a distruge unitatea statului prin relaţiile întreţinute cu reprezentanţii unei puteri străine, ce au ca scop următoarele fapte:
(…)
b) – îndeplinirea unor acte care să tindă a angaja statul român la declararea sau menţinerea neutralităţii, sau la declaraţie de război;
c) – determinarea altor persoane, trusturi de presa interne sau externe, de a comite faptele prevăzute la punctul b), printr-o propagandă mass-media.

Cu alte cuvinte, dacă ceri intrarea țării în război ești trădător. Dacă te pronunți pentru neutralitate, tot trădător ești. Iar pedeapsa se va aplica nu doar demnitarilor statului român, ci și jurnaliștilor care se pronunță într-o direcție sau alta.

Proiectul lui Nicolae Roman a fost semnat, în calitate de susținători, de alți patru parlamentari, toți aceștia fiind demisionari din grupul AUR. Inițiativa urmează să intre în dezbaterea Senatului, primul for sesizat în acest caz.

Generalul Roman, un personaj controversat

Nicolae Roman este de profesie ofițer, el ieșind la pensie cu gradul de general-maior. Potrivit G4Media, el ar fi fost implicat în acțiunile armatei de reprimare a Revoluției de la Timișoara. Într-o listă a unităților militare care au participat la represiune, publicată de către Centrul Național de Documentare, Cercetare și Informare despre Revoluția din 1989 Timișoara, se regăsește și UM 01185 Regimentul Mecanizat în care, la vremea respectivă, Nicolae Roman era căpitan. Regimentul său a participat la acțiunile împotriva manifestanților încă din noaptea de 16/17 decembrie 1989, manifestanți care acum s-ar încadra în profilul „trădătorilor”, așa cum sunt definiți în proiectul de lege inițiat de către Roman.

Ușurința cu  care Roman se apucă să caute trădători este arătat și de o declarație pe care a făcut-o la Parlament în cadrul unei conferințe pe tema facturilor la energie, în februarie 2022.

M-am apucat să fac politică pentru că m-am săturat să stau drepți în fața unor indivizi de joasă speță, fiindcă România a fost trădată. Este foarte clar că va trebui reintrodusă în legislație înalta trădare și subminarea economiei naționale. Deci eu aș ști ce să fac în 24 de ore cu toți cei din sală! (…) Să veniți pe mâna mea 24 de ore și nu mai plătim noi acuma facturile!”, spunea Roman atunci.

Replica deputatului Nicolae Roman

În cadrul unui drept la replică trimis redacției, deputatul Nicolae Roman susține că inițiativa sa nu are ca scop decât cuprinderea în cadrul legii penale a tuturor formelor prin care o persoană comite fapte ce afectează siguranța națională. De asemenea, criticile la adresa proiectului său ar reprezenta o reacție din partea celor vizați de proiectul pe care l-a inițiat.

Scopul proiectului legislativ de modificare și completare a Legii 286/2009 privind Codul Penal, inițiat de subsemnatul alături de un grup de parlamentari români, este acela de a lărgi cadrul legal existent, prin includerea tuturor formelor de operare pe care o persoană, care își exercită atribuțiile într-o poziție din care are acces la informații secrete de stat, poate săvârși fapte de natură infracțională împotriva siguranței naționale. 

După reacția rapidă împotriva inițiativei legislative prin care cerem pedeapsa trădătorilor și a conspiratorilor împotriva suveranității României, constatăm cu mândrie că am făcut ceea ce trebuia făcut de multă vreme! Observăm cu interes deranjul produs celor ce se simt vizați de actuala inițiativă legislativă”, a scris Nicolae Roman în dreptul la replică.

În plus, Roman neagă afirmația că implicarea sa în acțiunile armatei la Timișoara în decembrie 1989 ar putea considerată ca acte de represiune împotriva manifestanților.

În legătura cu afirmația nefondată din titlul articolului dumneavoastră privind presupusa mea implicare în represiunea Revoluției din decembrie 1989, am explicat prin raport toate acțiunile pe care le-am condus și toate ordinele date, iar procurorii militari și instanțele de judecată au decis că nu am fost implicat în vreo faptă penală de omucidere sau de suprimare a libertății persoanelor în cadrul evenimentelor din anul 1989. Misiunea batalionului din cadrul UM o1185, primită prin ordin de ministru, a fost de a defila cu drapele de luptă prin oraș și cu fanfară. Formația UM 01185 nu a avea muniție asupra ei”, afirmă deputatul Nicolae Roman.

ADVERTISEMENT