News

Un fost ministru de interne și al apărării este consilierul lui Klaus Iohannis! Ce avere are Constantin ”Dudu” Ionescu

Constantin ”Dudu” Ionescu a fost un personaj de primă mână în politica românească acum 20 de ani, fiind ministru al apărării naționale, dar și ministru de interne.
21.09.2021 | 19:07
Constantin ”Dudu” Ionescu este consilier al lui Klaus Iohannis
ADVERTISEMENT

Ascensiunea politică a lui Constantin ”Dudu” Ionescu (65 de ani astăzi) a început imediat după terminarea studiilor. În acest context, Ionescu a devenit licențiat al Facultății de Aeronave din cadrul Universității Politehnice din Capitală.

După studenție, Constantin Ionescu a lucrat ca inginer și cercetător științific la Întreprinderea de Avioane Bacău, dar și la Institutul Național de Motoare Termice (1982-1992). După Revoluția din decembrie 1989, ”Dudu” Ionescu și-a făcut loc în noua clasă politică.

ADVERTISEMENT

Demnitarul a propus aministia generală pentru crimele din decembrie 1989

În perioada 1992-2000 a fost ales în Camerei Deputaților, având funcția de secretar al Comisiei de apărare, ordine publică și siguranță națională (1992-1996). La nivel ministerial, Constantin ”Dudu” Ionescu a fost secretar de stat, membru al guvernului, la Ministerul Apărării Naționale, susținut de PNȚCD, apoi ministru al apărării naționale (11 februarie – 17 aprilie 1998), iar ulterior minstru de interne (21 ianuarie 1999 – 28 decembrie 2000).

În percepția publicului larg, prima bilă neagră pe care a primit-o Constantin Ionescu a fost acum două decenii, când a propus o amnistie generală pentru toți cei vinovați de crimele săvârșite la Revoluția din decembrie 1989.

ADVERTISEMENT

În anul 2000, a fost ales președinte interimar al PNȚCD, partid care pierduse lamentabil ultimele alegeri generale. A trecut apoi în barca Partidului Conservator, dar alegerile parlamentare din 2008 l-au prins în echipa PD-L. Deși a câștigat cele mai multe voturi în colegiul său, nu a fost ales deputat.

Numit consilier de Klaus Iohannis în 2015

Potrivit prezentării oficiale, Constantin Ionescu a colaborat cu diverse organizații neguvernamentale, cu activități în domeniul politicilor publice, precum și al sistemelor de securitate și de apărare. Politicianul a absolvit cursurile Colegiului Național de Apărare (1994) și al Defense Resources Management Institute (SUA, 1995). Are o diploma în management la Open University, Open Business School (Marea Britanie, 1993).

ADVERTISEMENT

Pe 23 februarie 2015, după o perioadă petrecută departe de viața publică, Constantin Dudu Ionescu a fost numit consilier de stat al președintelui Klaus Iohannis, în cadrul Departamentului Securității Naționale, pe post de director al Oficiului Informații Integrate.

Conform ultimei declarații de avere, Ionescu deține două terenuri agricole în județul Dâmbovița, cu suprafața totală de 6300 de metri pătrați, un teren intravilan de 1000 metri pătrați și unul forestier de 1800 metri pătrați, și ele amplasate tot în județul Dâmbovița.

ADVERTISEMENT

Constantin Ionescu are 3 case și câștigă aproape 10000 lei lunar

Portofoliul imobiliar al demnitarului este completat de un apartament în București, de o casă în Capitală și de o casă de vacanță în județul Dâmbovița, cu o suprafață locuibilă de 240 de metri pătrați. Constantin Dudu Ionescu deține în șapte conturi bancare circa 100.000 lei și aproximativ 50.000 euro, dar mai are acțiuni la două bănci cunoscute, precum și la Transgaz și SIF Muntenia.

La nivel salarial, fostul ministru a declarat că încasează anual 116.586 lei, adică 9715 lei pe lună. Se presupune că soția Melania – angajată la o bancă – aduce și ea în casă o sumă rezonabilă, dar veniturile partenerei lui Constantin ”Dudu” Ionescu nu sunt accesibile publicului.

ADVERTISEMENT