Salvamont Brașov s-a confruntat cu o situație neobișnuită, după ce o persoană i-a contactat spunând că este epuizat și că s-a rătăcit în Bucegi, dar apoi a refuzat să dea informații privind traseul său. Când catadicsea să le răspună la telefon, bărbatul le reproșa salvamontiștilot că sunt plătiți din bani publici și apoi le închidea telefonul.
„În data de 26.12.2022, ora 16.27, în urma unui apel primit prin 112 am fost informați despre existența unui bărbat epuizat fizic care a plecat de la Vf. Omu, s-a rătăcit și are nevoie de ajutor”, se spune pe pagina de Facebook a Salvamont Brașov.
Cei de la 112 au recurs la folosirea coordonatelor GPS pentru a-și da seama de unde a venit apelul, stabilind astfel că persoana respectivă se afla undeva între Vârful Scara și Hornul Mare Mălăiești. O echipă de nouă salvatori montani au început pregătirile pentru începerea căutării.
„Din păcate în momentul în care a fost apelat de coordonatorul Salvamont Bran, victima a devenit recalcitrantă și a refuzat colaborarea cu echipa de intervenție. Salvatorii montani au încercat de mai multe ori să îl contacteze în mod direct și prin dispeceratul 112, dar apelantul nu răspundea la telefon sau răspundea, acuza salvatorii că sunt plătiți din bani publici după care le închidea telefonul!”, au relatat salvamontiștii brașoveni.
În aceste circumstanțe, a fost apelată și stația meteo de la Vârfu Omu, cu speranța că s-ar putea afla detalii suplimentare. Cei de acolo au raportat încă un episod de isterie întrucât un bărbat ar fi intrat în jurul orei 15.00 pe hol, a început să țipe și apoi a plecat.
„Deoarece salvatorii montani abordează orice situație cu maximă seriozitate, s-a decis ca formația Salvamont Bran să plece spre locul indicat de coordonatele GPS, iar la Brașov s-a mobilizat încă o echipă de sprijin formată din șase salvatori montani din cadrul SPJ Salvamont Brașov pentru sprijinirea colegilor de la Bran în cazul în care situația o cerea”, se spune în postarea celor de la Salvamont Brașov.
În continuare, bărbatul a fost apelat în mod repetat, dar a avut același comportament ostil refuzând să dea informații care ar putea să contribuie la găsirea lui, dar cerând pe un ton imperativ să fie salvat.
După lăsarea întunericului, în jurul orei 20.30, salvamontiștii au găsit pe traseu urme de bocanci însă nu au dat de apelantul rătăcit în munți. După mai bine de o oră, bărbatul a catadicsit să răspundă la telefon spunând că este în siguranță și că nu mai are nevoie de ajutor.
„Reamintim tuturor cetăţenilor faptul că Sistemul Național Unic pentru Situaţii de Urgenţă este destinat unor urgenţe reale și vă rugăm ca în momentul în care apelați numărul unic de urgență 112 să oferiți informații cât mai exacte și să colaborați cu echipele de salvare!”, se mai spune în postare.