News

Un judecător l-a iertat pe un bucureștean de amenda pentru parcare interzisă. „Șoferii efectiv nu au unde să-și parcheze mașinile”

Un bucureștean a fost amendat pentru o parcare interzisă, dar judecătorul a transformat amenda în avertisment invocând lipsa locurile de parcare.
18.06.2023 | 22:03
Un judecator la iertat pe un bucurestean de amenda pentru parcare interzisa Soferii efectiv nu au unde sasi parcheze masinile
Un bucureștean a scăpat de amenda pentru parcare interzisă/ Foto: Inquam Photos - George Călin
ADVERTISEMENT

Un șofer din București a contestat în instanță amenda primită pentru o parcare interzisă, iar magistratul care a judecat speța a decis transformarea amenzii în avertisment, printre justificările deciziei fiind inclusiv lipsa locurilor de parcare în Capitală, informează Ziare.com.

Bucureșteanul s-a ales cu o amendă de 290 de lei întrucât a parcat pe trotuar, dar a dat în judecată Brigada Rutieră cerând anularea sancțiunii. Procesul a fost deschis la Judecătoria Sectorului 4, iar la final amenda a fost transformată în avertisment.

ADVERTISEMENT

În dosar se spune că, pe 24 noiembrie 2022, în jurul orei 8.00, reclamantul a parcat „în aproprierea porţii de intrare în curtea imobilului său urmând să o ducă pe mama sa, care are handicap grav cu asistent personal permanent şi nerevizuibil, în vederea deplasării la un centru de recuperare medicală, mama sa locuind la aceeași adresă.

Deși știa că a făcut o parcare interzisă, bărbatul nu intenționa să staționeze multă vreme, doar cât avea nevoie să o aducă la mașină pe mama sa. Însă cum aceasta se deplasa greu, a durat ceva mai mult până să ajungă la automobilul parcat pe trotuar, iar când a ajuns avea înștiințarea de amendă în parbriz.

ADVERTISEMENT

Un alt argument al șoferului era legat de faptul că a fost o situație specială el arătând că „de regulă parchează pe străzile adiacente imobilului, zona fiind una aglomerată şi că a solicitat în repetate rânduri să i se aloce un loc de parcare pentru persoane cu dizabilităţi, răspuns primit fiind acela că lăţimea străzii nu permite crearea unui loc de parcare.

Parcarea pe trotuar, „un pericol social scăzut”

Judecătorul a refuzat să anuleze procesul-verbal de contravenție, dar a decis transformarea amenzii în avertisment întrucât „fapta contravențională săvârșită de petent prezintă un grad de pericol social scăzut.

ADVERTISEMENT

De asemenea, nu se poate omite nici faptul că este de notorietatea problema lipsei locurilor de parcare din Bucureşti, faptul că petentul a oprit lângă locuinţa acestuia şi faptul că există cazuri în care conducătorii de vehicule se văd obligaţi să încalce normele legale pentru că nu au efectiv unde să parcheze maşinile”, se mai spune în motivarea redactată de judecător.

În schimb, magistratul a respins cererea de restituirea a 145 de lei, jumătatea din amenda primită, întrucât este o procedură care trebuie făcută de către Fisc, în baza hotărârii judecătorești, care deocamdată nu este definitivă, putând fi atacată cu apel de către poliție.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește cererea de restituire a amenzii achitate, instanța constată că petentul beneficiază de o procedura administrativă reglementată de art.168 Codul de procedură fiscală pentru restituirea amenzilor, hotărârea judecătorească de admitere a plângerii fiind suficientă pentru restituirea amenzii de către organul fiscal care le-a încasat. Ca atare, atât timp cât are la îndemână o altă procedură pentru a i se restitui sumele plătite cu titlu de amendă contravențională, cererea formulată în cadrul prezentului dosar este inadmisibilă”, se mai spune în sentință.

ADVERTISEMENT