News

Un medic s-a sinucis după ce a fost obligat să muncească 6 ore suplimentare pe zi, timp de o lună

Un medic din Japonia și-a pus capăt zilelor după ce a fost obligat să muncească 200 de ore suplimentare într-o lună, până la epuizare.
24.08.2023 | 15:24
Un medic sa sinucis dupa ce a fost obligat sa munceasca 6 ore suplimentare pe zi timp de o luna
Un medic s-a sinucis după ce a fost obligat să muncească 6 ore suplimentare pe zi, timp de o lună. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Medicul în vârstă de 26 de ani a cedat presiunii și a ales să-și pună capăt zilelor într-o societate afectată de cultura muncii excesive. Takashima Shingo era medic rezident la un spital din Kobe când a decis să-și ia viața. Potrivit avocaților familiei, bărbatul a făcut 207 de ore suplimentare în luna de dinaintea morții sale.

Un medic s-a sinucis după ce a muncit prea mult

Mai mult, Takashima nu a avut nicio zi liberă timp de trei luni, potrivit avocatului familiei îndurerate. Cu toate acestea spitalul Konan Medical Center a organizat o conferință de presă și a negat aceste acuzații dure. În joc a intrat Inspecția Muncii, care a stabilit că moartea medicului e un incident legat de muncă.

ADVERTISEMENT

Specialiștii au constat că numărul imens de ore de activitate a fost decisiv pentru moartea bărbatului, mai ales că angajatorii din domeniul sănătăți fac presiuni enorme asupra angajaților în acest sens. Japonia e lovită de așa zisa cultură a suprasolicitării, prin care angajaților li se cere mereu să facă ore suplimentare și să-și neglijeze viața personală și sănătatea.

Problema e atât de mare încât autoritățile au adoptat deja legi care să combată fenomenul denumit ”karoshi” sau ”moartea prin suprasolicitare”. Bărbatul se plângea constant, potrivit familiei, că nu mai suportă condițiile de muncă, că îi este prea greu și că nimeni nu îi sare în ajutor.

ADVERTISEMENT

”Nimeni nu are grijă de mine, îmi tot spunea. Cred că mediul de lucru a depășit orice limită”, erau cuvintele fiului lui Junko Takashima. ”Fiul meu nu va deveni un medic bun, nici nu va putea salva pacienții și nu va putea contribui cu nimic la societate. Dar sper din toată inima că mediul de lucru pentru medici va fi îmbunătățit și ceea ce s-a întâmplat cu el să nu se repete în viitor”, a completat femeia.

Fratele medicului a vorbit, de asemenea cu presa, menționând că ”200 de ore suplimentare este incredibil de mult și nu cred că spitalul are o abordare corectă a managementului muncii”. Cu toate acestea, Centrul Medical Konan a organizat o conferință de presă și a respins categoric aceste acuzații.

ADVERTISEMENT

”De multe ori, medicii petrec timp studiind singuri și dorm în funcție de nevoile lor. Din cauza gradului foarte ridicat de libertate, nu este posibil să se stabilească cu exactitate timpul de lucru. Nu admitem că în acest caz a fost vorba de ore suplimentare și nu vom mai comenta acest subiect pe viitor”, au transmis reprezentanții spitalului.

Așadar, aceștia au lăsat să se înțeleagă că bărbatul a clacat pentru că a ales să muncească foarte mult și să studieze, nu pentru că ar fi fost obligat. Acest caz nu este solitar în Japonia, așa cum remarcă și CNN. De exemplu, în 2017 o tânără jurnalistă de 31 de ani a murit de insuficiență cardiacă pentru că lucra prea mult. Femeia lucrase 159 de ore suplimentare în luna de dinaintea morții.

ADVERTISEMENT

Un studiu din 2016 arăta cu 25% dintre medicii care lucrează în spitale lucrează până la 60 de ore suplimentare pe săptămână, în timp ce 5% ajung la 90 de ore în acest interval. Politicienii au făcut în ultima perioadă reforme în acest sistem, astfel că orele suplimentare au scăzut treptat și angajatorii nu își mai pot exploata angajații la fel de mult ca înainte.

ADVERTISEMENT