News

Un nou conflict pe harta lumii. Pakistanul a atacat cu rachete Iranul, ucigând trei femei şi patru copii

Armata pakistaneză a reacţionat la atacurile de marți ale Iranului și a vizat ținte pe teritoriul acestui stat, lansând mai multe rachete.
18.01.2024 | 12:43
Un nou conflict pe harta lumii Pakistanul a atacat cu rachete Iranul ucigand trei femei si patru copii
Atacul Pakistanului asupra Iranului s-a soldat cu șapte victime Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

După războiul din Ucraina, conflictul sângeros dintre Israel și Hamas și atacurile rebelilor houthii asupra navelor comerciale din Marea Roșie, s-a deschis un alt punct de criză. Pakistanul, o țară cu arme nucleare, a efectuat miercuri noapte lovituri cu rachete pe teritoriul Iranului, un alt stat islamic, care este considerat un factor major de instabilitate în Orientul Mijlociu.

Atacurile au avut loc la 50 km în interiorul Iranului

Armata pakistaneză a efectuat mai multe atacuri vizând grupuri rebele din Iran, după cum a declarat o sursă din cadrul serviciilor de informaţii pakistaneze, acesta fiind un răspuns la atacurile pe care Iranul le-a efectuat marți pe teritoriul său, soldate cu uciderea a doi copii.

ADVERTISEMENT

“Pot doar să confirm că am efectuat atacuri împotriva unor grupuri armate antipakistaneze care au fost vizate în Iran”, a declarat sursa. Jurnalistul Salman Masood spune însă că forţele aeriene pakistaneze au efectuat în cursul nopţii atacuri aeriene asupra taberelor separatiste Baluch din Iran, fiind vizate cel puţin şapte tabere, situate până la 50 de kilometri în interiorul teritoriului iranian.

Pakistanul și Iranul au avut relații dificile în trecut, dar aceste atacuri sunt cele mai grave incidente transfrontaliere din ultimii ani. Pakistanul este o țară majoritar sunnită dominată de un guvern islamist extrem de conservator, în timp ce Iranul este o țară majoritară șiită dominată de lideri religioși la fel de conservatori.

ADVERTISEMENT

Ce s-a întâmplat în ultimele zile?

Pakistanul a efectuat miercuri noapte atacuri în Iran, vizând militanți separatiști, după cum a transmis Ministerul de Externe al Pakistanului, la două zile după ce Teheranul a confirmat că a atacat baze ale militanților legați de Israel, pe teritoriul pakistanez. Presa iraniană a informat că mai multe rachete au lovit un loc din provincia Sistan și Baluchistan, care se învecinează cu Pakistanul, ucigând trei femei și patru copii, dintre care niciunul nu este de origine iraniană.

„Câțiva teroriști au fost uciși în timpul acestei operațiuni”, a declarat ministerul pakistanez într-un comunicat, descriind acţiunile drept „o serie de lovituri militare extrem de coordonate și specifice împotriva ascunzătorilor teroriste”.

ADVERTISEMENT

„Pakistanul respectă pe deplin suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Islamice Iran”, a adăugat Ministerul Afacerilor Externe, explicând că „unicul scop al acţiunii de astăzi a fost acela de a asigura securitatea și interesul național al Pakistanului, care este cel mai important și nu poate fi compromis”. Ministerul de Externe al Pakistanului a mai transmis că țara „nu are niciun interes să escaladeze această situație”.

Iranul este unul dintre cei mai importanți jucători din regiunea Orientului Mijlociu și se află în spatele “Axei Rezistenței”, care include Hamas-ul din Gaza, Hezbollah-ul din Liban și rebelii houthii din Yemen. Analiştii spun că răspunsul de miercuri noapte al Pakistanului nu este surprinzător şi se potriveşte cu acţiunea anterioară a Iranului, deoarece a fost prezentat ca un atac specific asupra insurgenţilor.

ADVERTISEMENT

China, un aliat puternic al ambelor națiuni, a îndemnat ambele părți să-și exercite reținerea și să evite escaladarea. Analiştii spun că atacurile Iranului din această săptămână au fost alimentate şi de dinamica turbulentă actuală din Orientul Mijlociu.

ADVERTISEMENT