News

Există vreo legătură între cutremurul din Marea Neagră și zona seismică Vrancea? Explicațiile INFP

Se poate vorbi de o legătură între cutremurul produs joi în Marea Neagră și zona seismică Vrancea? Reprezentanții INFP vin cu explicații.
22.06.2023 | 23:12
Exista vreo legatura intre cutremurul din Marea Neagra si zona seismica Vrancea Explicatiile INFP
Se poate face o legătură între cutremurul din Marea Neagră și zona seismică Vrancea? Clarificări ale INFP. Sursa foto: volcanodiscovery.com
ADVERTISEMENT

Există vreo legătură între cutremurul din Marea Neagră și zona seismică Vrancea? La această întrebare au venit cu mai multe explicațiile angajații de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Se poate face o legătură între cutremurul din Marea Neagră și zona seismică Vrancea? Clarificări ale INFP

În dimineața zilei de joi, 22 iunie 2023, ora 5:42, un seism semnificativ de magnitudine 5 pe scara Richter s-a produs în Marea Neagră, a informat Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP).

ADVERTISEMENT

Mișcarea telurică din cursul acestei zile a avut loc la adâncimea de 10 kilometri, la 93 de kilometri de Sevastopol, în Crimeea. Cu doar două zile înainte, în Dobrogea, județul Tulcea, s-a produs un cutremur slab, cu magnitudinea 2,7.

Mihai Diaconescu, seismolog la INFP, a explicat ce implicații are cutremurul cu magnitudinea de 5 produs azi dimineață în Marea Neagră. Specialistul a spus în condiţii poate fi afectată şi România prin zona seismică din Vrancea.

ADVERTISEMENT

Într-o intervenție la un post de știri, seismologul a fost întrebat dacă ceea s-a întâmplat în mare poate afecta zona centrală a României? Diaconescu a adus explicații în acest sens.

“Nu are legătură cu cutremurele din Turcia. A trecut prea mult timp, prea mult timp de când s-au produs cutremurele de 7,7 şi 7,5 pentru a fi o consecință a lor. Și mai ales că primul cutremur în Marea Neagră după producerea celor două cutremure a venit cam la vreo 2,5 săptămâni și a fost de 3,5. Energia a fost canalizată spre sud, prin Marea Mediterană, de-a lungul arcului cipriot.

ADVERTISEMENT

Modul de viteza de propagare pe planul de sensibilitate a fost mai lentă, pentru că este o zonă frământată, cu niște roci nu foarte consolidate, nu foarte bine consolidate şi atunci viteza de propagare a energiei este mai mică și trebuie o perioadă în care să se acumuleze această energie pentru a putea produce alt cutremur în Marea Neagră”, spune reprezentantul INFP, la Antena 3.

Seismolog INFP: Cutremurele din Marea Neagră nu pot avea legătură cu Vrancea

În ceea ce privește posibila legătură a cutremurelor din Marea Neagră cu zona Vrancea, seismologul INFP e extrem de ferm. ”Nu, nu pot avea legătură cu Vrancea. Sunt două falii.

ADVERTISEMENT

Este falia Vest Crimeea, Falia Odesa, Falia Nistrului, Falia Lacu Roșu și încă alte multe falii care constituie o zonă tampon de amortizare a influențelor din Vrancea către Crimeea și din Crimeea spre Vrancea”, a mai spus Mihai Diaconescu la postul de știri.

ADVERTISEMENT