News

Un nou cutremur puternic în Turcia. Clipe de groază pentru zeci de mii de oameni

Val de cutremure în Turcia. După seismul de la începutul lunii februarie, și cel de acum câteva zile, un alt cutremur puternic s-a produs în urmă cu foarte puțin timp.
25.02.2023 | 15:57
Un nou cutremur puternic in Turcia Clipe de groaza pentru zeci de mii de oameni
Un alt cutremur puternic s-a produs în Turcia. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Oamenii din Turcia trăiesc clipe de groază de aproape o lună de zile. După seismul puternic din data de 6 februarie și un altul care s-a produs săptămâna trecută, de această dată, o altă zonă a fost lovită de un cutremur destul de puternic, potrivit autorităților.

Un nou cutremur cu o magnitudine de 5,3 s-a produs în Turcia

Președinția pentru managementul dezastrelor și situațiilor de urgență (AFAD), anunță că un cutremur cu o magnitudinea de 5,3 pe scara Richter s-a produs la ora 13.27 în cartierul Bor din Nigde. Sursa citată precizează că seismul s-a produs la o adâncime de doar 7 kilometri.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește bilanțul victimelor și urmările seismului, până acum nu se cunosc detalii în acest sens. Populația din zonă oricum se teme de o tragedie, având în vedere cutremurul de acum câteva săptămâni, în urma căruia 47.000 de oameni și-au pierdut viața.

Amintim și că în urmă cu doar câteva zile, un alt cutremur cu o magnitudine de 7,2 pe scara Richter s-a produs în Tadjikistan, seismul fiind resimțit destul de tare și în regiunile Artux, Kashgar și Xinjiang. Potrivit datelor centralizate de autorități, epicentrul cutremurului a fost la aproximativ 82 kilometri de granița cu China.

ADVERTISEMENT

Din fericire, în urma cutremurului de săptămâna trecută nu au fost înregistrate victime. De asemenea, nu s-au înregistrat nici probleme în ceea ce privește alimentarea cu energie electrică, gaze, sau comunicații, au mai transmis autoritățile. Un alt cutremur s-a produs și pe 20 februarie, tot în Turcia. 

47.000 de persoane au murit după cutremurul din 6 februarie

Cutremurul de pe data de 6 februarie în schimb însă este unul care cu siguranță va rămâne în istorie, având în vedere scenele de groază, dar și bilanțul tragic anunțat de autorități. La începutul acestei săptămâni, cel mai recent bilanț arăta că în total 47.000 de oameni și-au pierdut viața.

ADVERTISEMENT

Autoritățile precizau că dintre victime, 41.020 de oameni au murit pe teritoriul Turciei, în timp ce alte 5.900 de persoane erau din Siria. Pe de altă parte, este de așteptat ca numărul total al victimelor să fie unul cu mult mai mare.

Mai exact, având în vedere că mai bine de 300 de apartamente din Turcia au fost distruse, există în continuare persoane care sunt date dispărute și în cazul cărora șansele de supraviețuire sunt destul de slabe.

ADVERTISEMENT

Menționăm și faptul că seismul din Turcia de pe 6 februarie a fost urmat de mai mult de 6.210 replici, au precizat autoritățile, care au mai anunțat și că în urma celor întâmplate, peste 460.000 de oameni au fost evacuați, pentru a fi feriți de pericol.

De asemenea, în zonele afectate au fost instalate peste 216.000 de corturi, iar aproape 20.000 de salvatori intervin și ajută la căutarea victimelor. ”În taberele de sinistraţi cu corturi sau containere, dar şi în casele de oaspeţi publice, sunt găzduite peste un milion de persoane afectate de cutremure”, declara Yunus Sezer, şeful agenţiei guvernamentale AFAD.

ADVERTISEMENT