News

Un nou derapaj din partea unui politician de la Budapesta. Autonomia Corsicii, exemplu bun pentru Transilvania

Un oficial din Ungaria reia subiectul autonomiei maghiarilor din Transilvania. Dă ca exemplu propunerea lui Emmanuel Macron pentru autonomia Corsicii
15.11.2023 | 20:40
Un nou derapaj din partea unui politician de la Budapesta Autonomia Corsicii exemplu bun pentru Transilvania
Katalin Szili a readus în discuție autonomia maghiarilor din Transilvania Sursa foto: Márton Mónus/MTI
ADVERTISEMENT

Președintele francez propune o modificare constituțională prin care să fie acordat statut de autonomie insulei Corsica. Propunerea a aprins imaginația unui politician de la Budapesta.

Un nou derapaj din partea unui politician de la Budapesta

Katalin Szili, consilier principal al premierului ungar Viktor Orban, a susținut că exemplul Corsicii este unul bun și ar putea întări aspirațiile de autonomie ale maghiarilor din Transilvania și ale secuilor, relatează G4Media.

ADVERTISEMENT

Katalin Szili s-a declarat plină de speranță după ce președintele Emmanuel Macron a inițiat autonomia Corsicii și a corsicanilor în Franța. Ea a declarat, în timpul unui discurs la adunarea generală a Federaţiei Organizațiilor Maghiare din Europa de Vest, că propunerea ar putea fi chiar un bun exemplu pentru Uniunea Europeană și ar putea întări aspirațiile de autonomie ale maghiarilor din Transilvania și ale secuilor.

Consilierul președintelui maghiar și-a declarat și nemulțumirea legată de  faptul că Comisia Europeană nu a înscris încă pe ordinea de zi problema minorităţilor naţionale autohtone. În ciuda faptului că, instituțiile Uniunii Europene nu au competențe în ceea ce privește minoritățile naționale, acest tip de politici publice sunt în atribuțiile exclusive ale guvernelor.

ADVERTISEMENT

”Astăzi, în întreaga lume există comunități maghiare”, a spus Szili. Consilierul a amintit că, în cadrul ședinței Comisiei Naționale de Coeziune a Parlamentului ungar, vicepremierul Zsolt Semjén a subliniat că maghiarii care trăiesc în diasporă au un rol la fel de important în politica naţională a Guvernului ca şi maghiarii care trăiesc în comunităţi compacte în mai multe zone din Bazinul Carpatic.

Katalin Szili a mai vorbit despre situația comunităților maghiare care trăiesc în țările învecinate. Politicianul a susținut că numărul acestora este în scădere peste tot, iar situația lor poate fi considerată cea mai dificilă în Ucraina.

ADVERTISEMENT

Președintele francez Emmanuel Macron a propus joi, 28 septembrie, să se acorde mai multă autonomie insulei mediteraneene Corsica, o regiune care adesea intră în conflict cu conducerea de la Paris.

Macron a promis că va introduce o legislație care va “ancora pe deplin Corsica în Republica Franceză și va recunoaște unicitatea naturii sale de insulă mediteraneană și a relației sale cu lumea”.

ADVERTISEMENT

El a stabilit un termen limită de șase luni pentru ca politicienii insulei să ajungă la un acord cu Parisul privind o nouă lege care să schimbe Constituția franceză pentru a modifica statutul Corsicii. “Nu există linii roșii, ci doar idealurile Republicii”, a spus atunci Macron.

ADVERTISEMENT
Tags: