News

Vot crucial pentru menținerea sau nu a glifosatului. Comisia Europeană se pregătește să reînnoiască autorizația pentru controversatul erbicid

Prelungirea autorizației pentru controversatul erbicid glifosat. Lobby-ul spune că e de neînlocuit. Vot crucial așteptat în cadrul Comisiei Europene
12.10.2023 | 18:14
Vot crucial pentru mentinerea sau nu a glifosatului Comisia Europeana se pregateste sa reinnoiasca autorizatia pentru controversatul erbicid
Autorizația pentru folosirea glifosatului în UE ar putea fi prelungită cu încă zece ani / Foto: colaj, Hepta
ADVERTISEMENT

Comisia Europeană se pregătește să reînnoiască autorizația pentru controversatul erebicid glifosat pentru o perioadă de zece ani, votul fiind programat vineri, la Bruxelles. Actuala autorizație pentru glifosat, inițial pentru cinci ani, a fost prelungită în 2017 și apoi cu încă un an, în decembrie 2022.

Povestea lui Theo, victima glifosatului în Franța

Decizia Bruxelles-ului de a prelungi autorizația erbicidului s-a bazat pe concluziile raportului Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), publicat în iulie, care a constatat că glifosatul nu prezintă „un domeniu critic de îngrijorare”. Acest vot crucial dă naștere la dezbateri și preocupări în cadrul țărilor membre ale Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

În 2006, Sabine Grantaloup încă nu știa că este însărcinată, în timp ce folosea glifosat în cadrul activității sale profesionale. Cu toate acestea, acest puternic erbicid avea să-i marcheze viața pentru totdeauna. „În fiecare an, ca parte a muncii mele de organizator de plimbări cu cai, trebuie să folosesc un erbicid pe bază de glifosat pe terenul nostru de echitație. Este o zonă nisipoasă de aproximativ 700 de metri pătrați. Și de fiecare dată mi-a luat câteva zile să o fac”, a declarat Sabine Grataloup pentru Euronews.

„Și a fost momentul în care eram însărcinată cu Theo, era începutul sarcinii mele și exact în acel moment s-au creat laringele, traheea și esofagul copilului meu, care erau malformate”, a spus es. În 2018, Sabine a dat în judecată Monsanto, gigantul agrochimic american care a popularizat acest pesticid. Legătura dintre glifosat și malformațiile lui Theo a fost recunoscută de Comisia de indemnizații a victimelor pesticidelor, iar familia a primit despăgubiri.

ADVERTISEMENT

Copilul a avut 54 de operații

În Franța, aceasta este prima dată când erbicidul a fost recunoscut oficial ca o posibilă sursă de malformații congenitale. „Este o sumă de 1.000 de euro pe lună, care a fost plătită din jurul lunii martie aprilie 2023 și va continua până în martie 2025. În martie 2025, Comisia va reanaliza cazul lui Theo pentru a vedea dacă indemnizația trebuie prelungită sau dacă trebuie să se considere că maladiile sale nu mai evoluează”, comentează Sabine.

O victorie, cu siguranță, dar care nu șterge ani de suferință. „Theo are malformații ale esofagului, traheei și laringelui. Este un sindrom poli malformativ, deci are o serie de malformații care au necesitat o mulțime de operații. În total, a suferit 54 de operații”, a declarat mama sa. Chiar și astăzi, din cauza unei rupturi de esofag, Theo, în vârstă de 16 ani, nu poate respira decât cu ajutorul unei traheotomii, o gaură făcută în trahee. Iar până la vârsta de 6 ani a fost hrănit printr-un tub.

ADVERTISEMENT

Înainte de votul de vineri, Sabine Grataloup face un apel către deputați: „Ceea ce aș vrea să le spun este să nu mai stea cu nasul în cifre, să nu mai stea cu nasul în bilanțurile economice și pe statistici și să-și spună că în spatele statisticilor se află victime reale. Dacă iau decizia de a menține glifosatul pe piața europeană, ei iau decizia să existe aceste victime, sunt responsabili pentru această suferință și pentru aceste viitoare victime”.

Un erbicid în centrul controverselor

Glifosatul este un erbicid utilizat pe scară largă în întreaga lume pentru a elimina buruienile care invadează culturile agricole și spațiile publice. A fost introdus pe piață în anii 1970 de Monsanto sub denumirea comercială Roundup, deși mulți alți fabricanți produc, de asemenea, formule pe bază de glifosat. Popularitatea sa se bazează pe eficiența incontestabilă în combaterea buruienilor, pe ușurința de utilizare și pe costul relativ accesibil. Modul său de acțiune constă în inhibarea unei enzime care este esențială pentru creșterea plantelor, ceea ce duce la eliminarea acestora.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, glifosatul se află în centrul controverselor și dezbaterilor din cauza îngrijorărilor tot mai mari cu privire la posibilul său impact asupra sănătății umane și a mediului.

Potrivit lui Gergely Simon, cercetător chimist principal la Pesticide Action Network (PAN Europe), un ONG care militează pentru practici agricole durabile și pentru reducerea utilizării pesticidelor în Europa, „glifosatul este cel mai utilizat pesticid în Europa și în întreaga lume și este în esență un erbicid. Este folosit pentru o varietate de aplicații, cum ar fi utilizarea înainte de recoltare, dar este folosit chiar și în parcurile naționale pentru a combate speciile invazive și știm chiar că o cantitate destul de mare este folosită, de exemplu, de-a lungul liniilor de cale ferată pentru întreținere. Dar aș putea menționa și multe alte utilizări”.

Lobby-ul spune că e de neînlocuit

Potrivit expertului, această substanță ar putea fi ușor de înlocuit. Însă Glyphosate EU, o organizație care reunește companii favorabile acestui pesticid, nu este de acord: „Multe dintre abordările alternative sugerate pentru gestionarea buruienilor necesită reintroducerea practicilor agricole mecanizate. În afară de impactul negativ pe care l-ar avea asupra mediului, condițiile structurale ale multor culturi nu permit utilizarea metodelor mecanice. De exemplu, nu este posibil să se utilizeze utilaje fără a distruge cultura”, a declarat grupul.

„În plus, nici un erbicid individual sau combinație de erbicide înregistrată în prezent în Europa nu ar putea oferi aceleași beneficii în ceea ce privește reducerea lucrărilor solului și posibilitatea de a adopta culturi de acoperire (plantele cultivate în afara perioadei în care solul este acoperit cu plante de cultură), elemente esențiale ale agriculturii de conservare”.

„Glifosatul poate provoca cancer”

„Din punctul nostru de vedere, EFSA a minimalizat dovezile existente din studiile efectuate pe animale și din studiile epidemiologice cu privire la efectele glifosatului, care pot provoca leziuni ale ADN-ului în anumite organisme”, spune Gergely Simon.

Acesta continuă: „Acest lucru indică faptul că glifosatul poate provoca cancer. Prin urmare, considerăm că, în conformitate cu orientările internaționale ale Agenției americane pentru Protecția Mediului (EPA), glifosatul ar trebui clasificat ca fiind cancerigen, așa cum a făcut deja Centrul internațional de cercetare asupra cancerului Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC, agenție a OMS) și, de asemenea, Institutul Național de Sănătate și Cercetare Medicală (Inserm) din Franța. Toate acestea au ajuns la concluzia că, pe baza dovezilor disponibile, există o legătură probabilă între expunerea la glifosat și apariția cancerului”.

Lacune de date, întrebări fără răspuns

De partea sa, EFSA a răspuns că „lacunele de date sunt menționate” în raportul amintit, „fie ca chestiuni care nu au putut fi finalizate, fie ca întrebări ce rămân în suspans”. Cele trei chestiuni care nu au putut fi finalizate se referă la evaluarea uneia dintre impuritățile prezente în glifosat, la evaluarea riscurilor alimentare pentru consumatori și la evaluarea riscurilor pentru plantele acvatice.„În general, informațiile disponibile nu permit formularea unor concluzii definitive cu privire la acest aspect al evaluării riscurilor”, a declarat EFSA.

Gergely Simon subliniază că riscurile nu trebuie subestimate în nici un caz. „Numeroase studii arată că expunerea la glifosat poate fi legată atât de autismul la copii, cât și de boala Parkinson. Prin urmare, considerăm că faptul că EFSA a declarat că nu există un protocol standardizat pentru a trage concluzii privind neurotoxicitatea glifosatului ar trebui să reprezinte un domeniu critic de îngrijorare, ceea ce ar însemna că glifosatul nu ar putea fi autorizat în forma actuală”, insistă expertul.

„Sunt necesare cercetări suplimentare”

„În plus, există o mulțime de dovezi alarmante despre efectele distructive ale glifosatului asupra microbiomului, deoarece glifosatul este atât un erbicid, cât și un antibiotic. Este folosit în primul rând, de exemplu, pentru a modifica microbiomul solului, dar și microbiomul intestinal uman. Știm că există multe riscuri pentru sănătate asociate cu distrugerea microbiomului. În cele din urmă, EFSA a confirmat că glifosatul are potențialul de a provoca tulburări endocrine la doze considerate sigure în Uniunea Europeană”, adaugă reprezentantul PAN Europe.

Referitor la acest punct, răspunsul EFSA nu oferă informații suplimentare: „Nu există directive recunoscute la nivel internațional pentru evaluarea riscurilor asociate microbiomului în domeniul pesticidelor. Sunt necesare cercetări suplimentare”. Glyphosate EU, grupul de companii în favoarea reînnoirii autorizației erbicidului în Europa, a atacat dur ONG-urile: „Toate alegațiile au fost făcute în mai multe rânduri și au fost abordate de autoritățile de reglementare, atât în Europa, cât și în întreaga lume. Aceasta este încă o încercare din partea organizațiilor neguvernamentale de a discredita cel mai cuprinzător dosar științific prezentat în cererea de reînnoire a autorizației UE pentru glifosat și de a submina încrederea în autoritățile de reglementare pentru a împiedica reînnoirea autorizației pentru glifosat în UE”.

Țări care se opun

Germania s-a pronunțat în favoarea renunțării la glifosat în cadrul Uniunii Europene. În septembrie, în urma unei reuniuni între reprezentanții celor 27 de state membre pentru a discuta propunerea Comisiei Europene, ministrul german al agriculturii a avertizat asupra amenințărilor la adresa biodiversității și a subliniat necesitatea unei eliminări coordonate a glifosatului la nivel european, avertizând totodată asupra nivelurilor inegale de protecție în cadrul UE.

În 2021, guvernul german și-a anunțat decizia de a retrage glifosatul de pe piață până la sfârșitul anului în curs. Prin urmare, se așteaptă ca Berlinul să voteze împotriva reînnoirii autorizației acestui erbicid în cadrul UE la votul programat pentru vineri. La rândul său, Franța a încercat, de asemenea, să adopte măsuri restrictive cu privire la glifosat. În 2017, președintele francez Emmanuel Macron și-a anunțat într-un tweet angajamentul de a interzice complet glifosatul în Franța înainte de 2021.

La începutul anului 2019, Macron și-a îngropat promisiunea. „Putem spune că nu va mai exista glifosat peste cinci ani? Este imposibil. Nu am de gând să vă mint, nu este adevărat. Dacă v-aș spune asta, aș omorî complet anumite sectoare”, a spus el.

PAN Europe a realizat un sondaj în care două treimi dintre cei intervievați au declarat că doresc o interzicere totală a pesticidelor precum glifosatul. „În plus, credem că propunerea Comisiei nu numai că încalcă legislația UE, dar ignoră și preocupările legitime ale unor voci precum cea a cetățenilor europeni. Doar 14% dintre cetățeni și-au exprimat sprijinul pentru utilizarea totală a glifosatului. Aproximativ două treimi dintre cei chestionați au declarat că doresc o interzicere totală”, conchide Gergely Simon.

ADVERTISEMENT