News

Un nou protocol pentru înmormântarea persoanelor care au murit de COVID-19

12.04.2020 | 16:48
Un nou protocol pentru inmormantarea persoanelor care au murit de COVID19
ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății a dat un nou ordin privind protocolul care trebuie respectat în cazul manipulării cadavrelor celor care au murit din cauza epidemiei de coronavirus. Ordinul stabilește atât procedurile din spital, cât și regulile de înhumare a trupurilor, transmite HotNews.

Înmormântarea, doar cu sicriul sigilat

Ordinul impune o procedură rapidă pentru înmormântare și restricții pentru angajații de la pompele funebre. Autopsia celor care mor în spital nu  mai este necesară pentru a se evita pericolul infectării personalului de medicină legală.

ADVERTISEMENT

În cazurile spitalizate pentru care în perioada internării în unitatea sanitară se confirmă diagnosticul de infecţie cu SARS-CoV, evoluţia fiind urmată de deces, autopsia cadavrului pentru a confirma diagnosticul clinic de deces deja confirmat prin analize de laborator nu mai este necesară, este de evitat din cauza riscurilor de transmitere a bolii infectocontagioase”, prevede Ordinul 570, citat de Mediafax.

Certificatul de deces va fi eliberat de medicul curant al pacientului, dacă decesul a suurvenit în spital, iar pentru persoanel aflate în izolare la domiciliu sau în carantină, de către medicul de familie.

ADVERTISEMENT

O altă prevedere este ca toți pacienții cu COVID-19 să primească brățări de identificare cu numele și prenumele.  În cazul decesului, rudele vor fi  informate telefonic.

Aparţinătorii vor fi informaţi telefonic de către unităţile sanitare în legătură cu cazurile severe şi despre survenirea decesului. În cazul decesului se va indica prezentarea la spital pentru ridicarea decedatului în termen de 24 de ore de la deces, pentru aparţinătorii care locuiesc la o distanţă mai mică de 100 km de locul decesului şi de maximum 48 de ore dacă aceştia locuiesc la o distanţă mai mare de 100 km sau în situaţii speciale”, se arată în protocol.

ADVERTISEMENT

Aparținătorul aflat în izolare sau în carantină nu  poate veni pentru identificarea cadavrului, iar dacă rudele nu se prezintă în intervalul menționat se eliberează certificatul de deces și cadavrul va fi dus la morgă. Rudele vor trebui să poarte echipament de protecție la identificarea corpului, echipament care le va fi pus gratuit la dispoziție.

Cadavrul persoanei decedate ca urmare a infecţiei COVID-19 confirmată prin teste de laborator fără leziuni traumatice nu se îmbălsămează. Cadavrul va fi aşezat într-un sac impermeabil dublu şi ermetic închis cu fermoar şi va fi pulverizat cu produse biocide tip TP22 (pe bază de formol). Personalul care, potrivit atribuţiilor, manipulează cadavrul, îmbrăcămintea şi obiectele contaminate cu secreţii ale persoanei decedate şi transportă cadavrul către spaţiile special destinate va purta obligatoriu echipament individual de protecţie”, stipulează ordinul ministrului Sănătății.

ADVERTISEMENT

Protocolul prevede înhumarea sau incinerarea se va face cu sicriul sigilat.

Tags: