News

Un nou război a izbucnit la granița Rusiei. Primul bilanţ după bombardamente indică doi morţi şi 23 de răniţi

Azerbaidjan a lansat marţi o ofensivă soldată cu victime în enclava Nagorno Karabah, locuită preponderent de etnici armeni.
19.09.2023 | 16:45
Un nou razboi a izbucnit la granita Rusiei Primul bilant dupa bombardamente indica doi morti si 23 de raniti
Nagorno-Karabah este din nou teatru de conflict Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministerul Apărării al Azerbaidjanului a anunțat că a lansat o operațiune în enclava Nagorno-Karabah, aflată sub controlul Armeniei, regiune care este de ani de zile subiect de dispute și conflicte armate.

Între răniţi se află opt copii

Azerbaidjanul şi-a anunţat operaţiunea după ce s-a plâns că 11 dintre poliţiştii şi civilii săi au fost ucişi de mine terestre incidente separate, lucru pe care l-a pus pe seama “grupurilor armate armene ilegale”.

ADVERTISEMENT

După operaţiunea de marţi, ombudsmanul separatist pentru drepturile omului din Nagorno-Karabah a declarat că două persoane, inclusiv un copil, au fost ucise în urma ofensivei Azerbaidjanului. De asemenea, se raportează că cel puțin 23 persoane au fost rănite. În acest moment, nu există o confirmare independentă a informațiilor furnizate în raport de către organizația respectivă, care subliniază că printre răniţi se află opt copii.

Comisarul pentru Drepturile Omului în Nagorno-Karabakh, Gegham Stepanian, a anunțat la rândul său primul deces din cauza foametei în regiunea aflată sub blocadă de opt luni. El a publicat pe Facebook o fotografie cu K. Hovhannisyan, rezident în Stepanakert, în vârstă de 40 de ani, care a murit din cauza „malnutriției cronice, deficit de proteine ​​​​energetice”.

ADVERTISEMENT

Locuitorii din Stepanakert intervievați de Reuters au spus că le este din ce în ce mai dificil să facă rost de alimente, medicamente și alte produse de bază. „Nu am mai mâncat produse lactate sau ouă de foarte mult timp”, a declarat Nina Shakhverdyan, profesoara de engleză, în vârstă de 23 de ani. „Este un dezastru, pentru că nu avem gaze, iar întreruperi de curent sunt foarte dese”.

Fotografa Ani Balayan a recunoscut că ultima dată când a mâncat carne a fost acum aproximativ două săptămâni. Familia ei supraviețuiește doar cu pâine, roșii, castraveți și pepeni verzi, produse care mai pot fi cumpărate în piețele orașului. „Nopţi la rând m-am culcat flămândă, pentru că nu am găsit de unde să iau pâine”, a mai spus ea.

ADVERTISEMENT

Potrivit Ninei Shakhverdyan, Azerbaidjanul face totul pentru ca armenii care trăiesc în zonă să ajungă la disperare și să părăsească regiunea, dar acest lucru nu va face decât să întărească hotărârea armenilor din Karabakh de a rămâne în patria lor istorică, afirmă aceasta.

Premierul armean, Nikol Paşinian, a transmis că armata ţării sale nu este implicată în lupte. „Azerbaijanul a început o operațiune la sol care vizează curățarea etnică a armenilor din Karabakh”, a transmis Paşinian, într-o declaraţie televizată.

ADVERTISEMENT

Cei doi vecini, Azerbaidjan și Armenia, au fost în război de două ori pentru regiunea Nagorno-Karabah, mai întâi la începutul anilor 1990 după prăbușirea Uniunii Sovietice și din nou în 2020. Din luna decembrie, Azerbaidjanul a blocat de facto singura rută către enclavă dinspre Armenia, cunoscută sub numele de Coridorul Lachine.

ADVERTISEMENT