News

Armata rusă, rugată să intervină militar în Nagorno Karabah. Armenii au cerut, oficial, ajutorul Moscovei în conflictul cu Azerbaidjan

Premierul armean Nikol Pashinian a cerut ajutorul armatei ruse în conflictul cu Azerbaidjan din Nagorno Karabah, care se poate transforma într-un război în toată regula.
04.08.2022 | 20:21
Armata rusa rugata sa intervina militar in Nagorno Karabah Armenii au cerut oficial ajutorul Moscovei in conflictul cu Azerbaidjan
Conflict între armeni și azeri. Armenii cer ajutorul Rusiei. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

La nici doi ani de la conflictul sângeros care a ucis mii de oameni, Armenia și Azerbaidjan sunt din nou pe picior de război.

Armenia cere armatei ruse să intervină în Nagorno Karabah

Un simplu schimb de focuri și un atac cu dronă al azerilor a detonat butoiul de pulbere din Nagorno Karabah, zonă care e aproape zonă de război în toată regula.

ADVERTISEMENT

Azerii simt că armata rusă, cea desemnată să mențină pacea, nu mai reprezintă un pericol real și au început să recucerească poziții strategice și teritorii din zonă.

În acest context, Nikol Pashinian a cerut ca armata rusă să intervină în forță în enclavă, potrivit News.ro.

ADVERTISEMENT

”În Nagorno Karabah există o linie de contact unde sunt desfăşurate forţele de menţinere a păcii, iar acest teritoriu este responsabilitatea lor. Ne aşteptăm ca orice încercare de a încălca linia de contact să fie prevenită de către contingentul de menţinere a păcii”, a declarat premierul armean.

Azerbaidjanul, susținută de Turcia, a anunțat că a preluat controlul mai multor poziții cheie și a distrus ”ținte” în ciocniri violente soldate cu cel puțin trei morți. Mai mult, Azerbaidjan nu recunoaște legitimitatea armatei ruse ca și forță de menținere a păcii în zonă, conform stiripesurse.ro.

ADVERTISEMENT

Armenii cer Azerbaidjanului să recunoască enclava armeană, însă e puțin probabil ca acest lucru să se întâmple.

”În caz contrar, trebuie să promovăm mecanisme internaţionale astfel încât Azerbaidjanul să îşi îndeplinească obligaţiile”, a punctat Pashinian.

ADVERTISEMENT

Peste 6.500 de oameni au murit în războiul dintre cele două părți din 2020 din Nagorno Karabah, zonă unde situația e mereu tensionată. Cu toate acestea, în aceste zile, mai mult ca niciodată, reizbucnirea unui posibil război în toată regula pare posibilă.

În primul război dintre cele două părți, din 1990, au murit peste 30.000 de oameni și au fost comise nenumărate atrocități și crime de război care nu pot fi descrise.

ADVERTISEMENT
Tags: