News

Un orădean a bătut recordul național la shaorma. Și-a comandat peste 300 de bucăți, într-un an

Românii au rupt norma la shaorma, în anul 2022. S-a comandat mai mult decât în anii precedenți și s-a mâncat pe săturate, inclusiv la ore târzii.
15.07.2023 | 21:17
Un oradean a batut recordul national la shaorma Sia comandat peste 300 de bucati intrun an
Românii au consumat mai multă shaorma decât în anii trecuți / Foto: George Călin / Inquam Photos
ADVERTISEMENT

Shaorma rămâne unul dintre produsele cele mai apreciate de români, care au consumat mai mult acest produs și la ore mai târzii.

Românii, campioni mondiali la mâncat shaorma

România este lider mondial la consumul de shaorma, potrivit unui studiu realizat de aplicația Glovo în 25 de țări. La nivelul orașelor, București, Brașov, Constanța, Timișoara, Cluj-Napoca și Iași sunt orașele cu cel mai mare consum de shaorma.

ADVERTISEMENT

Campionul României este un orădean care a comandat șase shaorma pe săptămână, în medie, de-a lungul anului 2022. Asta înseamnă că bărbatul a consumat peste 300 de porții de shaorma, de-a lungul anului.

Potrivit studiului, cea mai mare creștere a cererii de shaorma a fost în Târgu Mureș, unde s-au înregistrat de opt ori mai multe comenzi decât în anul precedent.

ADVERTISEMENT

O shaorma la fiecare 10 secunde

“Minutul de aur al anului pentru consumul de shaorma a fost înregistrat la data de 24 februarie 2022, de sărbătoarea Dragobetelui, la ora 19:45, minut în care românii au comandat 69 de porţii.

În plus, luna martie a înregistrat un record al consumului de shaorma, iar la nivelul întregului an s-a comandat o shaorma la fiecare 10 secunde”, conform datelor Glovo, citate de Agerpres.

ADVERTISEMENT

În total, românii au consumat 3,31 milioane de porții de shaorma, în 2022, ceea ce înseamnă o creștere cu 60% față de anul precedent. Este al doilea cel mai căutat produs alimentar, după burgeri.

Românii preferă shaorma la masa de seară

Deși nu este cel mai sănătos, majoritatea românilor par să prefere să consume shaorma la masa de seară. Aproape o treime dintre comenzi au fost înregistrate în intervalul orar 18:00 – 20:00, cu precădere joia și vinerea. S-a mâncat shaorma și la petreceri. 10% dintre comanzi au fost înregistrate în intervalul 23:00 – 02:00.

ADVERTISEMENT

Shaorma de pui este cea mai de succes variantă a produsului oriental, în România. La mare distanță vin cei care preferă shaorma de vită și cea de curcan.

ADVERTISEMENT