News

Un pilot grec s-a prăbușit cu avionul sub ochii familiei. Era ultimul său zbor cu acel model de aeronavă

Un pilot de 40 de ani al aviației militare grecești și-a pierdut viața după ce s-a prăbușit în timpul unui zbor de antrenament.
27.12.2023 | 16:46
Un pilot grec sa prabusit cu avionul sub ochii familiei Era ultimul sau zbor cu acel model de aeronava
Aeronavă T-2 Buckeye a aviației militare grecești/ Foto: Wikipedia
ADVERTISEMENT

Aviația militară din Grecia a anunțat decesul unui dintre piloții săi care a murit în urma prăbușirii avionului său, în timpul unui zbor de antrenament în apropiere de orașul Kalamata, din sudul țării, informeaază AFP, preluată de News.ro.

Avionul în care se afla pilotul s-a prăbușit în apropierea aeroportului din Kalamata, în timpul pregătirilor pentru aterizare. Aeronava T-2 Buckeye are două locuri, însă în momentul catastrofei era un singur pilot la bordul său.

ADVERTISEMENT

Pilotul grec avea 40 de ani și efectua ultimul său zbor programant cu acest model de avion. Potrivit postului public grec de televiziune ERT, familia pilotului era prezentă pe aeroport la momentul accidentului în care acesta și-a pierdut viața.

Aeronava, un North American T-2 Buckeye, urma să fie retrasă din serviciu în următoarele luni. Grecia a cumpărat acest tip de avion în 1976 și l-a folosit pentru instruirea piloților săi timp de decenii întregi.

ADVERTISEMENT

În luna mai, Grecia a achiziționat alte avioane de antrenamente, M-346, de fabricație italiană. În consecință, T-2 Buckeye urma să fie scos din serviciu în următoarele luni. Un alt avion de tip T-2 Buckeye s-a prăbuşit în 2018, accident cu moartea unuia dintre cei doi piloți care se aflau la bord.

Atunci o problemă tehnică i-a forțat pe cei doi piloți să se ejecteze în timpul unui zbor efectuat în apropiere de Sparta, pe 28 august 2018. Copilotul a supraviețuit accidentului, însă pilotul Nikolaos Vasileiou și-a pierdut viața.

ADVERTISEMENT

North American T-2 Buckeye a intrat în serviciul aviației militare și flotei Statelor Unite în anul 1959 și apoi a fost exportat în Venezuela și Grecia. Ulterior, a fost înlocuit de modele mai noi, aviația greacă fiind singura care-l mai utiliza în scop militar.

Începând cu anii 2000, Statele Unite l-a înlocuit cu alte două modele de avione de antrenament, McDonnell Douglas T-45 și Northrop T-38 Talon, ultimul fiind capabil să atingă și viteze supersonice.

ADVERTISEMENT

T-2 Buckeye a mai rămas câțiva ani în serviciu cu rol de coordonare a dronelor, iar apoi a fost la dispoziție pentru utilizarea sa în scop civil. Astfel, modelul apare destul de frecvent în cadrul show-urilor aviatice.

ADVERTISEMENT