News

Un român a rămas fără mâini în timp ce se ”juca” cu dinamită. Bomba artizanală i-a explodat în față

Un român a rămas fără mâini după ce a încercat să asambleze o bombă artizanală, cel mai probabil cu dinamită, în timp ce se afla singur în casă.
11.06.2023 | 16:07
Un roman a ramas fara maini in timp ce se juca cu dinamita Bomba artizanala ia explodat in fata
Un român a rămas fără mâini. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Bărbatul se afla în locuința din Montelabbate și a ajuns de urgență la un spital din Ancona, unde a fost transportat cu un elicopter medical. Deși viața sa nu este în pericol, individul a rămas internat la secția de Terapie Intensivă. Locuitorii din zonă au mărturisit că au auzit o explozie puternică, iar imobilul a fost rapid evacuat.

Un român a rămas fără mâini în timp ce ”juca” cu dinamită

Oamenii legii vor acum să afle cum a intrat bărbatul în posesia bombei și, mai important, ce avea de gând să facă cu ea. Potrivit Știri Diaspora, bărbatul în vârstă de 37 de ani a rămas fără mâini. Sursele din anchetă susțin că bărbatul se afla în podul casei sale în timp ce încerca să manevreze explozibilul.

ADVERTISEMENT

Nu doar că a rămas fără mâini, însă explozia i-a afectat grav locuința. ”La locul exploziei au sosit serviciile de urgență 118 și pompierii, care l-au salvat pe bărbat și au ordonat transportarea acestuia cu elicopterul la spitalul Torrette din Ancona. Din nefericire, explozia i-a secționat mâinile românului de 37 de ani, care a suferit, de asemenea, răni grave pe tot corpul”, prezintă situația sursa citată.

Geniștii aflați la fața locului au remarcat tipologia verticală a exploziei, o particularitate a artileriei, astfel că e foarte probabil ca bomba pe care bărbatul a manevrat-o să fie una ”rudimentară” pe bază de dinamită. Imediat după explozie, la fața locului a sosit o echipă formată din 5 geniști.

ADVERTISEMENT

Un incident similar a fost înregistrat în Stoccareddo Gallio din Vicenza, unde un dispozitiv din Primul Război Mondial a fost detonat din întâmplare într-o casă aflată în renovare. Aici, proprietarul îl ajuta pe muncitori când a observat o țeavă de oțel care ieșea din perete, după care a decis să o taie cu ajutorul unui polizor. Fără să știe avea de-a face cu un proiectil, astfel că explozia l-a rănit grav.

Astfel de situații sunt dese și în România, unde în special muncitorii sau agricultorii dau peste proiectile din Al Doilea Război Mondial, toate ascunse în pământ după zeci de ani de liniște. Anul trecut, echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț a intervenit chiar la sediul Poliției din Târgu Neamț, unde un bărbat a adus o bombă descoperită în pădure.

ADVERTISEMENT

Conform ISU Neamț, cei care au chemat geniștii au fost reprezentanții IPJ Neamț, pentru că bărbatul în vârstă de 42 de ani s-a prezentat liniștit la sediul Poliției cu bomba la subraț, fără să conștientizeze că pune în pericol viața tuturor din jur, chiar dacă avea de-a face cu un proiectil aparent ”expirat”.

“Pirotehnicienii nemţeni s-au deplasat cu autospeciala din dotare la locul solicitării. Muniţia, ce provine din Al Doilea Război Mondial, a fost ridicată, transportată şi depozitată în condiţii de siguranţă într-un depozit special amenajat”, au transmis pirotehniștii. Specialiștii s-au deplasat ulterior la fața locului unde a fost găsită bomba, pentru a se asigura că nu mai există și altele care să pună în pericol viața oamenilor.

ADVERTISEMENT

Geniștii transmit tuturor românilor ca atunci când dau peste o astfel de bombă, sau orice tip de proiectil, să alerteze rapid autoritățile și, sub nicio formă, să nu lovească sau să manevreze bomba. Cu toate că această bombă este veche de zeci de ani, există un risc ca ea să explodeze și să provoace daune semnificative.

ADVERTISEMENT
Tags: