News

Un român a sunat de 11.450 de ori la 112 în prima jumătate din 2022. Câte apeluri abuzive au fost înregistrate

Serviciul de urgență 112 e menit să preia apelurile de la cetățeni, tocmai pentru a prelua urgențele. Cu toate acestea, unii români abuzează de acest serviciu.
02.09.2022 | 07:11
Un roman a sunat de 11450 de ori la 112 in prima jumatate din 2022 Cate apeluri abuzive au fost inregistrate
Unii români abuzează de serviciul de urgență 112. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Serviciul de urgență 112 e furnizat de Sistemul național unic pentru apeluri de urgență (SNUAU), al cărui administrator este STS.

Număr mare de apeluri abuzive la 112 în România

Potrivit datelor STS (Serviciul de Telecomunicații Speciale), „serviciul de urgență 112 asigură preluarea apelurilor de urgență de la cetățeni și transmiterea acestora către agențiile specializate de intervenție (Ambulanță, SMURD, Poliție, Pompieri, Jandarmerie, Salvamont), în vederea asigurării unei reacții imediate, uniforme și unitare pentru soluționarea urgențelor”.

ADVERTISEMENT

SNUAU conține mai multe centre unice pentru apeluri de urgență, precum și dispecerate integrate de urgență, organizate la nivel de județ. De exemplu, centrul 112 București – Ilfov va recepționa apelurile efectuate în București și județul Ilfov.

Numărul 112 e disponibil în toată țara și poate fi apelat din toate rețelele publice de telefonie.  ”Apelurile pot fi preluate și procesate în mai multe limbi de circulație internațională și în limbile minorităților naționale”, anunță STS.

ADVERTISEMENT

În România, în primele 6 luni ale anului 2022 au fost efectuate 5.2 milioane de apeluri la 112, conform Ziarul Dâmbovița.

Potrivit datelor oficiale, doar 57.9% dintre acestea erau cu adevărat urgențe, în timp ce 42.1% nu erau. Mai mult 10.5% din totalul apelurilor pot fi considerate abuzive, nu mai puțin de 234.000 de apeluri.

ADVERTISEMENT

Un caz bizar, o singură persoană a sunat la 112 de 11.450 de ori în această perioadă de timp. Conform sursei citate, cei care au sunat cel mai mult la 112 au fost gorjenii, cei din Argeș, Olt, Constanța și Dolj. Persoana care a sunat de 11.450 de ori la 112 e din Argeș și a efectuat apelurile de pe o cartelă prepay.

Autoritățile susțin că adulții comit de 10 ori mai multe apeluri abuzive în comparație cu tinerii sau copiii.

ADVERTISEMENT

”Le reamintim cetățenilor să sune la 112 doar când au cu adevărat o urgență, când sunt în pericol viața, proprietatea sau mediul.

Apelarea abuzivă a Serviciului de urgență 112 se pedepsește cu amendă până la 2.000 de lei, iar dacă echipajele de intervenție se deplasează în teren și constată că a fost o alertare falsă, amenda poate ajunge la 4.000 de lei. Constatarea contravențiilor și aplicarea amenzilor se fac de către Ministerul Afacerilor Interne.

* Apelarea abuzivă reprezintă apelarea repetată, cu rea intenție, a numărului 112, fără ca apelantul să justifice o stare care necesită acțiunea agențiilor specializate de intervenție și, de asemenea, se consideră apel abuziv, apelarea 112 pentru a aduce injurii operatorilor.

** Alertarea falsă este utilizarea intenționată și nejustificată a numărului 112 pentru alarmarea sau determinarea intervenției agențiilor specializate de intervenție, fără a fi înregistrată o urgență”, explică STS.

ADVERTISEMENT