News

Un satelit lansat pe orbită acum 29 de ani se va prăbuși pe Pământ în următoarele ore. Ce este ”satelitul bunic”

”Satelitul bunic”, un satelit european lansat în 1995 va cădea pe Pământ în cursul zilei de 21 februarie, însă cea mai mare parte va arde în atmosferă.
21.02.2024 | 10:16
Un satelit lansat pe orbita acum 29 de ani se va prabusi pe Pamant in urmatoarele ore Ce este satelitul bunic
Un satelit lansat pe orbită acum 29 de ani se va prăbuși pe Pământ în următoarele ore. Ce este ”satelitul bunic”. Foto: News.ro
ADVERTISEMENT

ERS-2 era un satelit modern în 1995, în momentul lansării, însă după 29 de ani nu mai are niciun folos, astfel că s-a decis încheierea operațiunilor sale în 2011, astfel că va plonja necontrolat în atmosferă. Agenția Spațială Europeană a transmis că cea mai mare parte a satelitului, greu de două tone, va arde în timpul căderii.

Un satelit lansat pe orbită acum 29 de ani se va prăbuși pe Pământ în următoarele ore

Cu toate acestea, există șanse ca unele părți din satelit să reziste și să lovească solul, însă șansele ca fragmentele să cadă în zone populate și să provoace pagube sunt destul de reduse. În condițiile în care aceste fragmente ar putea să cadă oriunde în lume, specialiștii speră că destinația lor va fi oceanul.

ADVERTISEMENT

“Şi merită subliniat faptul că niciunul dintre elementele care ar putea reintra în atmosferă şi ajunge la suprafaţă nu este radioactiv sau toxic”, a completat Mirko Albani, reprezentantul Departamentul Segmentul Terestru de Observare a Pământului al Esa, conform News.ro.

ERS a lansat doi sateliți în anii 1990, considerați în acea vreme cei mai sofisticați sateliți, având la bord mai multe instrumente complicate pentru a urmări schimbările de pe uscat, din oceane sau din aer. Cu ajutorul acestor sateliți au fost monitorizate inundațiile, au fost măsurate temperaturile și au fost detectate deformări ale solului în timpul și după cutremure.

ADVERTISEMENT

Mai mult, ERS-2, satelitul ”bunic” a introdus o nouă capacitate de evaluare a stratului de ozon al Terrei. “În ceea ce priveşte tehnologia, se poate trage o linie directă de la ERS până la sateliţii europeni Copernicus/Sentinel care monitorizează planeta în prezent. ERS este locul de unde a început totul”, a declarat Mirko Albani.

Mai mulți sateliți plutesc ”redundant” pe orbita Pământului

Momentan, doar ERS-2 se va prăbuși, iar reintrarea în atmosferă va avea loc între 82 de grade Nord și Sud. Singurele fragmente care ar putea lovi solul sunt anumite părți metalice, cum ar fi rezervoarele de combustibil și de presiune, precum și antena pentru sistemul radar, care este făcută din fibră de carbon.

ADVERTISEMENT

Trebuie subliniat că în momentul în care a fost lansat ERS-2, omenirea avea reguli mult mai relaxate când vine vorba despre atenuarea deșeurilor spațiale. Așadar, era perfect normal ca un satelit să se prăbușească după 25 de ani, deși acum specialiștii încearcă să nu mențină pe orbită un astfel de obiect mai mult de 5 ani.

Problema evidentă e reprezentată de numărul foarte mare de sateliți, care oricând se pot ciocni în cer. Cât despre ERS-1, acesta se află la 700 kilometri deasupra Pământului și ar trece încă 100 de ani până la prăbușirea sa naturală. În urmă cu 7 zile, grupul Secure world Foundation, responsabil de urmărirea deșeurilor spațiale, a avertizat cu privire la necesitatea de a elimina echipamentele orbitale inutile.

ADVERTISEMENT

“Acumularea de obiecte masive abandonate pe orbita joasă a Pământului continuă fără încetare; 28% dintre actualele obiecte masive abandonate cu durată lungă de viaţă au fost lăsate pe orbită de la începutul secolului. Aceste aglomerări de mase incontrolabile reprezintă cel mai mare potenţial de generare de resturi pentru miile de sateliţi nou implementaţi care alimentează economia spaţială globală”, au precizat reprezentanții Secure World Foundation.

ADVERTISEMENT