News

Americanii au confirmat! Rusia dezvoltă o armă anti-satelit: ”Încă analizăm informațiile”

Casa Alba a confirmat că Rusia dezvoltă o armă secretă, se pare că una anti-satelit, la 24 de ore după ce presa din SUA specula că rușii ar fi trimis arme nucleare în spațiu.
15.02.2024 | 23:15
Americanii au confirmat Rusia dezvolta o arma antisatelit Inca analizam informatiile
Americanii au confirmat! Rusia dezvoltă o armă anti-satelit: ”Încă analizăm informațiile”
ADVERTISEMENT

John Kirby, purtătorul de cuvânt pentru securitate națională a Casei Albe a declarat într-o conferință de presă că președintele american Joe Biden a cerut administrației inițierea unor discuții ”diplomatice” cu Moscova, pe acest subiect. Americanii nu au ptutu să ofere prea multe detalii, însă momentan arma nu ”ar fi fost încă desfășurată”.

Casa Albă anunță că Rusia dezvoltă o armă anti-satelit

Așadar, rușii lucrează la o armă a viitorului, o armă anti-satelit. Deși e neclar în ce constă această armă, aceasta probabil ar fi menită să distrugă sau să bruieze sateliții ”inamici”. ”Pot să vă confirm că este vorba despre o capabilitate anti-satelit dezvoltată de Rusia“, a declarat Kirby, potrivit CNN.

ADVERTISEMENT

În urmă cu 24 de ore, congresmanul republican Michael Turner, președinte al Comitetului de Informații din Camera Reprezentanților, a anunțat că există o nouă amenințare serioasă la adresa securității naționale a SUA, fără să ofere detalii. Publicațiile din SUA au speculat că ar fi vorba despre o armă nucleară spațială anti-satelit a Moscovei.

Cu toate acestea, John Kirby nu a vorbit concret dacă această armă are un ”caracter” nuclear, dar a specificat că arma nu ”reprezintă o amenințare imediată pentru securitatea nimănui”. “Aceasta este o capabilitate pe care ei (Rusia) o dezvoltă. Noi încă analizăm informaţiile“, a a mai transmis oficialul Casei Albe.

ADVERTISEMENT

Americanii nu privesc cu ochi buni această tentativă a Rusiei de a dezvolta o astfel de armă, care ar ”încălca tratatele internaționale”. Michael Turner îi ceruse public lui Joe Biden să declasifice informații referitoare la această amenințare nouă pentru securitatea SUA, pentru ca toată lumea să poată discuta deschis subiectul.

SUA nu au capacitatea de a contracara o astfel de armă, însă nici nu ar fi un motiv real de îngrijorare, pentru că rușii sunt departe de a dezvolta această armă. Cu toate acestea, intenția există, lucru confirmat de oficialii Casei Albe. Moscova nu a confirmat, nici negat, că ar dezvolta sau deține o astfel de armă.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, rușii cred că acest subiect este o simplă stratagemă a americanilor menită să forțeze mâna Congresului pentru a aproba ajutorul de 60 de miliarde de dolari cerut de președintele Joe Biden pentru Ucraina. Ideea unor astfel de arme nu este nouă, însă e puțin probabil ca marile puteri ale lumii să poată dezvolta o astfel de capacitate militară în următorii ani.

Donald Trump a înființat Space Force (Forțele Spațiale Americane)

Deși pare o glumă, Donald Trump a înființat în urmă cu 5 ani Space Force sau Forțele Spațiale Americane. O ramură a armatei SUA, în contextul în care republicanul s-a dovedit a fi un vizionar și a prevăzut că războaiele se vor muta în cosmos în următorii ani. ”Spaţiul este noul front de război. Este ceva incredibil. Este un pas mare”, a declarat Donald Trump.

ADVERTISEMENT

Astfel, armata spațială devine a 6-a ramură a forțelor armate americane, după Armată, Forțele Aeriene, Marina, Infanteria și Garda de Coastă. ”Dependența noastră de echipamentele spațiale a crescut mult și a devenit un teren de război”, a declarat și ministrul apărării, Mark Esper. ”Menținerea dominației americane asupra acestui teren este acum misiunea Forțelor Spațiale ale Statelor Unite”, a adăugat acesta.

ADVERTISEMENT