Life

Un simbol al muzicii populare a murit: ”Frații Petreuș sunt împreună și cântă lângă îngeri”

Ștefan Petreuș, un simbol al muzicii populare românești, a murit la 20 de ani după ce fratele lui, Ion, s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani, după o viață dedicată folclorului.
25.06.2022 | 19:42
Un simbol al muzicii populare a murit Fratii Petreus sunt impreuna si canta langa ingeri
Frații Petreuș, în vremea în care cântau împreună. Ștefan (foto dreapta), fratele cel mare, a murit la 20 de ani după Ion / Foto: Wikipedia
ADVERTISEMENT

Anunțul decesului lui Ștefan Petreuș a fost făcut de realizatoarea TVR Iuliana Tudor. Ștefan Petreuș era una dintre cele mai cunoscute figuri ale folclorului românesc, iar anunțul că s-a stins din viață a îndurerat întreaga lume a muzicii populare de la noi.

Ștefan Petreuș, un simbol al muzicii populare românești, a murit

Ajuns la 82 de ani, Ștefan Petreuș a începtat din viață, anunțul decesului celebrului cântăreț de muzică folclorică fiind făcut de vedeta TVR, prezentatoarea emisiunii Vedeta Populară Iuliana Tudor.

ADVERTISEMENT

”S-a stins din viață Ștefan Petreuș! De-acum Frații Petreuș sunt împreună și cântă lângă îngeri! Rămas bun!”, a notat, pe contul ei de Facebook, Iuliana Tudor, moment în care mesajele de regret pentru pierderea suferită de folclorul românesc au început să curgă.

”Dumnezeu să-l ierte și să-l primească în împărăția Sa! Se încheie o eră a excelenței în folclorul muzical moroșenesc!”, a notat Gelu Voicu, un cunoscut artist din lumea muzicii populare de la noi din țară, completat de Nicolae Botgros: ”Dumnezeu să îl Ierte”.

ADVERTISEMENT

Decesul lui Ștefan Petreuș este unul surprinzător, reputatul artist popular fiind, acum doar două săptămâni, invitat de onoare la un eveniment folcloric, Învârtita Vălenarilor, iar acolo, spun cei care au fost la fața locului, a fost vesel și în formă maximă în ciuda celor 82 de ani pe care îi avea.

Ștefan Petreuș a murit la 20 de ani de la decesul fratelui său

Ștefan Petreuș, alături de fratele lui Ion, au devenit o adevărată legendă a folclorului românesc sub numele de Frații Petreuș. CU toate acestea, acum exact 20 de ani, pe 22 iunie 2022, Ion se stingea din viață în urma unui accident petrecut chiar în curtea casei sale.

ADVERTISEMENT

La doar 57 de ani, Ion a căzut și s-a lovit la cap, iar câteva zile mai târziu s-a stins din viață la secția de Neurochirugie a Spitalului Județean Maramureș, lăsându-l pe Ștefan Petreuș să interpreteze, singur, cântecele maramureșene, de pe Valea Izei. I s-a alăturat, după câțiva ani, fiul lui, Andrei.

Culmea, decesul lui Ștefan Petreuș vine chiar în ziua în care, după doi ani de pauză, începea Festivalul Național Concurs De Folclor Ion Petreuș care are loc la Turnul Sfântul Ștefan din Baia Mare, eveniment dedicat fratelui celebrului violonist.

ADVERTISEMENT

Cine au fost Frații Petreuș?

Frații Petreuș (Ștefan și Ion) au fost doi din cei patru frați ai familiei Petreuș care au devenit adevărate simboluri ale muzicii tradiționale din Maramureș și care, cu timpul, au devenit legende ale folclorului românesc. Ei au cântat împreună zeci, chiar sute, de cântece tradiționale ale zonei, Ștefan viind un adevărat virtuoz al viorii, iar Ion dovedind un talent de neegalat în voce.

Conform declarațiilor pe care le-au făcut de-a lungul timpului, cei doi frați au moștenit talentul muzical de la tatăl lui, Pătru Petreuș-Codrea, cântăreț și lutier vestit în zona Maramureșului.

Frații Petreuș au cântat pe toate marile scene din România, dar talentul lor a fost apreciat în mai toată lumea, turneele făcute în străinătate aducându-le consacrarea artistică internațională.

ADVERTISEMENT