News

Un spital mobil din Ucraina, construit din donațiile românilor, bombardat de ruși: “Ținta rușilor a fost una civilă”

Radu Hossu este un jurnalist român care a decis să plece în Ucraina și să relateze de acolo despre invazia rusă. Brașoveanul s-a implicat în înființarea unui spital mobil.
22.05.2023 | 13:34
Radu Hossu relatează de pe front. Foto: Facebook.
ADVERTISEMENT

Radu Hossu, un jurnalist și activist român, a decis să plece pe front pentru a se documenta mai bine și pentru a se implica direct în conflictul ruso-ucrainean. Hossu s-a alăturat unei echipe de medici  care au inițiat construirea unui spital militar mobil. Românul a făcut donații  și a sprijinit aceasta inițiativă. Spitalul mobil poartă numele lui Oleg Gubal, care a fost ucis de trupele ruse, în timp ce își apăra țara.

Spitalul mobil “Oleg Gubal”, bombardat de forțele ruse

Radu Hossu, un tânăr de 36 de ani din Brașov, și-a asumat misiunea de a informa publicul despre evenimentele cheie de pe frontul din Ucraina, încă de la începutul războiului. Jurnalistul român a anunțat, duminică, 21 mai, că spitalul mobil construit cu ajutorul donațiilor făcute de români a fost bombardat cu drone iraniene Shahed.

ADVERTISEMENT

“Ținta rușilor a fost una civilă. Mai mult de atât, a fost un spital, al cărui singur scop era salvarea de vieți. A militarilor ucraineni, a civililor și inclusiv a prizonierilor ruși care ar putea muri fără un punct de stabilizare medicală.

Căci discutând cu echipa medicală, aceștia mi-au spus: ‘dacă ajungem la extracția răniților și printre ei se află și răniți ruși, umanitatea și jurământul lui Hipocrat ne obligă să le oferim ajutorul’. Compania Party Bus a fost atacată doar pentru că noi construim din donațiile voastre un spital, acolo.

ADVERTISEMENT

Pentru că patronul companiei a construit (înainte de invazie) lângă clădirea administrativă câteva spații de locuit pentru muncitorii foarte săraci care nu au case, nu au unde locui, dar sunt buni meșteri.

Cel rănit este unul dintre sudori și care a crezut că alarma s-a încheiat (probabil nu a văzut pe telefon că nu era așa) și auzind motorul dronei Shahed a ieșit afară crezând că a pornit ceva motor sau generator în spațiul unde sunt depozitate toate mașinile companiei, autobuzele și Spitalul. Are fața arsă, pieptul și mâna dreaptă arse. Noroc că nu există niciun mort”, a scris jurnalistul român pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Radu Hossu, apel disperat către ambasada rusă

Radu Hossu a venit și cu un mesaj special dedicat reprezentanților ambasadei ruse, care îl urmăresc. Jurnalistul a mai adăugat că spitalul va fi finalizat în curând, cu ajutorul donaților făcute pe Patreon: “În acest moment niciun vehicul al Spitalului Oleg Gubal nu se mai află în acel amplasament, asta pentru rușii care mă citesc, nu mai distrugeți viețile oamenilor degeaba!

Se află în locații diferite, secrete, unde se lucrează în continuare pentru finalizarea lui și punerea în funcțiune pentru a salva vieți. Inclusiv pe ale rușilor dacă este necesar”.

ADVERTISEMENT

Armata rusă a mai atacat noaptea trecută regiunea Dnepropetrovsk. Mai multe clădiri au fost avariate, în urma atacului, iar un civil a fost rănit. „Un bărbat de 27 de ani a fost rănit în regiunea Dnepropetrovsk în urma unui atac cu rachete. El se află la spital în stare moderată. Mai multe clădiri ale unității de salvare au fost avariate. Două incendii au izbucnit și au fost stinse. Peste 10 camioane și mașini au fost distruse, același număr de autospeciale au fost avariate. De asemenea, au fost avariate 25 de autoturisme particulare și două autobuze”, au precizat autoritățile locale.

 

ADVERTISEMENT
Tags: