News

Război în Ucraina, ziua 453. Centrala nucleară din Zaporojie, deconectată de la rețeaua electrică/UE impune noi sancțiuni Rusiei

Președintele Joe Biden a ironizat duminică amenințările venite din partea Rusiei după ce statele occidentale au anunțat furnizarea de avioane F-16 Ucrainei
22.05.2023 | 11:20
Razboi in Ucraina ziua 453 Centrala nucleara din Zaporojie deconectata de la  reteaua electricaUE impune noi sanctiuni Rusiei
Lupta pentru Bahmut va continua și în perioada următoare. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT
22-05-2023
08:29

Uniunea Europeană continuă să sancționeze Rusia

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene se vor reuni la Bruxelles pentru a discuta principala temă a dezbaterii de luni: invazia rusă în Ucraina. Scopul întâlnirii este de a stabili noi sancțiuni împotriva Rusiei, cu accent pe eliminarea circumvenției sancțiunilor prin intermediul unor țări precum Kazahstan, Armenia și Emiratele Arabe Unite.

Există, de asemenea, amenințarea ca Ungaria să blocheze orice nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei dacă Ucraina nu va scoate banca ungară OTP de pe lista sponsorilor războiului.

Reuniunea de la Bruxelles va aborda, de asemenea, situația din Sudan, în urma intermediatului Arabiei Saudite și al Statelor Unite pentru un armistițiu de șapte zile începând de luni, în vederea încetării focului între părțile implicate în conflict.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, se va alătura colegilor săi din UE și va participa într-o videoconferință.

22-05-2023
07:26

Nouă pană de curent la centrala nucleară de la Zaporojie

Luni, Energoatom, compania ucraineană de energie nucleară, a raportat o întrerupere a furnizării de curent la centrala nucleară de la Zaporojie. Această situație a survenit în urma afirmațiilor unui oficial numit de Rusia, care susține că centrala a trecut la alimentarea de rezervă și de urgență.

“Problemele cu furnizarea de electricitate care au apărut în oraşul Zaporojie nu au legătură cu bombardamente”, a precizat Iurii Malaşko, guvernatorul regiunii Zaporojie. 

“Din cauza avarierii unei linii de înaltă tensiune (…) Centrala şi-a pierdut alimentarea externă cu electricitate”, a remarcat un oficial rus.

22-05-2023
07:17

Atac cu rachete asupra regiunii Dnepropetrovsk

Rușii au atacat noaptea trecută regiunea Dnepropetrovsk. Potrivit șefului administrației militare a regiunii, Serghei Lîsak, în urma acestui atac, un bărbat a fost rănit, iar mai multe clădiri ale unității de salvare au fost avariate.

„Un bărbat de 27 de ani a fost rănit în regiunea Dnepropetrovsk în urma unui atac cu rachete. El se află la spital în stare moderată. Mai multe clădiri ale unității de salvare au fost avariate. Două incendii au izbucnit și au fost stinse.


 

 

Peste 10 camioane și mașini au fost distruse, același număr de autospeciale au fost avariate. De asemenea, au fost avariate 25 de autoturisme particulare și două autobuze”, a precizat Lîsak.

După ce președintele rus, Vladimir Putin, și-a felicitat forțele armate pentru cucerirea orașului Bahmut, comandantul forțelor terestre ucrainene a transmis că armata ucraineană este pe cale să încercuiască trupele ruse din Bahmut.

Joe Biden ironizează amenințările Rusiei

Departamentul american al Apărării a anunțat la 21 mai un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 375 de milioane de dolari, menit să ajute forțele ucrainene “să respingă războiul de agresiune neprovocat al Rusiei”. Cel mai recent pachet include muniție suplimentară pentru lansatoarele de rachete HIMARS și obuze de artileri, precum și rachete antitanc Javelin și sisteme antiblindate AT-4. Ajutorul militar oferit de SUA Ucrainei ajunge astfel la suma de 37 de miliarde de dolari.

ADVERTISEMENT

Într-o declarație, Pentagonul a precizat că SUA vor continua să lucreze cu aliații și partenerii pentru a ajuta Ucraina să își satisfacă “nevoile imediate pe câmpul de luptă și cerințele de asistență de securitate pe termen mai lung”.

Anunțul noului pachet de ajutor militar vine după ce președintele american Joe Biden s-a întâlnit cu omologul său ucrainean Volodymyr Zelensky la summitul G7 de la Hiroshima, Japonia. Tot duminică, președintele Joe Biden a promis sprijin pentru forțele aeriene ucrainene, afirmând că SUA vor începe să instruiască piloții ucraineni pentru a pilota avioane de luptă de generația a patra, inclusiv avioane de luptă F-16.

ADVERTISEMENT

“În această dimineață, l-am asigurat pe președintele Zelensky, împreună cu toți membrii G7, aliații noștri și partenerii din întreaga lume, că nu vom ezita. Putin nu ne va încălca hotărârea, așa cum a crezut că ar putea face acum doi ani, aproape trei ani”, a declarat Biden în timpul summitului G7 de la Hiroshima, Japonia.

Biden a mai spus că aliații “se mișcă în direcția de a-i pune (pe ucraineni) în poziția de a se putea apăra într-un mod care să depășească ceea ce au avut de înfruntat până acum”. Președintele Volodimir Zelenski l-a asigurat că forțele ucrainene nu vor folosi avioane de luptă F-16 furnizate de Occident pentru a ataca teritoriul rusesc, a declarat Biden reporterilor.

ADVERTISEMENT

Conferința de presă a președintelui SUA a oferit și un moment amuzant, atunci când liderul de la Washington a ironizat amenințările venite de la Moscova privind livrarea de avioane F-16 Kievului. Întrebat de un jurnalist dacă este de acord cu declarația ministerului rus de externe privind “riscurile colosale” asociate cu furnizarea de F-16 către Ucraina, Biden a răspuns: “Pentru ei, da”.

Lupta pentru Bahmut continuă

Președintele rus, Vladimir Putin, a felicitat duminică grupul Wagner şi armata pentru „finalizarea operaţiunii (care a făcut posibilă) eliberarea oraşului Artemivsk” (numele din perioada sovietică a orașului Bahmut). Anunțul a venit după ce sâmbătă liderul grupării Wagner anunțase că forțele sale au reușit să obțină controlul total al orașului.

ADVERTISEMENT

Informația a fost însă imediat dezmințită de oficialii militari ucraineni, dar și de către președintele Zelenski, aflat în Japonia. „Cred că nu”, a declarat Zelenski reporterilor, când a fost întrebat dacă forțele ruse controlează acum în totalitate orașul din estul Ucrainei. „Nu există nimic. Au distrus totul. Nu există clădiri. Este păcat, este o tragedie, dar pentru astăzi Bakhmut este doar în inimile noastre”, a declarat președintele ucrainean, vorbind alături de președintele american Joe Biden.

„Noi continuăm, luptăm. Înțeleg clar ce se întâmplă în Bahmut. Nu pot să vă împărtășesc tacticile militarilor. Va trece puțin timp și Ucraina va învinge. Astăzi, soldații noștri se află în Bahmut. Dar nu voi împărtăși locațiile”, a declarat Zelenski, după ce inițial declarațiile sale au fost interpretate ca o confirmare a pierderii orașului.

Pe de altă parte, comandantul Forțelor Terestre ale Forțelor Armate Ucrainene, generalul-colonel Oleksandr Sirski, a precizat că forțele sale controlează încă o mică parte din oraș dar avansează pe flancuri cu scopul de a încercui trupele ruse aflate acum în orașul devenit o ruină.

“În ciuda faptului că acum controlăm o mică parte din Bahmut, importanța apărării sale nu își pierde relevanța. Acest lucru ne oferă posibilitatea de a intra în oraș în cazul unei schimbări a situației. Iar acest lucru se va întâmpla cu siguranță.

Continuăm să avansăm pe flancuri în suburbiile din Bakhmut și ne apropiem de fapt de capturarea orașului într-o încercuire tactică. Datorită acestui fapt, vom putea controla toate clădirile înalte ocupate de inamic și le vom putea distruge treptat. Acest lucru privează inamicul de controlul asupra abordărilor orașului și ne oferă anumite avantaje tactice. În cursul lucrului cu comandanții, am discutat în detaliu acțiunile noastre și procedura de distrugere a inamicului. Prin urmare, continuăm apărarea. Situația este dificilă, dar sub control”, a transmis generalul Sirski, cel care a condus și apărarea Kievului, dar și ofensiva purtată cu succes în septembrie de armata ucraineană.

ADVERTISEMENT