News

Un tânăr de 16 ani de etnie romă a murit în Grecia. Băiatul a fost împușcat de poliție. Video

Kostas Fragoulis, un tânăr de doar 16 ani de etnie romă, a murit, marți, la un spital din Salonic. Băiatul a fost împușcat de poliția din Grecia în urmă cu câteva zile.
13.12.2022 | 23:59
Un tanar de 16 ani de etnie roma a murit in Grecia Baiatul a fost impuscat de politie Video
Un tânăr de etnie romă a murit în Grecia. Proteste pe străzile din Atena și Salonic. Sursa foto: Twitter.com / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Tragedia din Grecia are ca punct de plecare data de 5 decembrie. Atunci, Kostas Fragoulis, un tânăr de 16 ani, a fost împușcat de poliție. Oamenii legii eleni l-au suspectat de furt de benzină.

Un tânăr de etnie romă a murit în Grecia. Proteste pe străzile din Atena și Salonic

Băiatul de etnie romă a fost împuşcat de un agent de poliție în zona capului. Încă de săptămâna trecută a fost internat în stare gravă la un spital din Salonic.

ADVERTISEMENT

Potrivit datelor din anchetă, acesta îşi alimentase mașina cu benzină în valoare de 20 de euro, după care a plecat fără a plăti. Întrucât nu a răspuns la un avertisment, a fost împușcat.

După mai bine de o săptămână, băiatul a murit. În comunicatului spitalul Ippokratio în care a fost tratat Kostas Fragoulis, se precizează că tânărul, în vârstă de 16 ani, a murit la ora 10:10 (ora locală) în dimineața zilei de marți, 13 decembrie, scrie Gazeta Karinca.

ADVERTISEMENT

Polițistul care l-a împușcat pe Fragoulis a fost dus în fața instanței. Judecătorii au dispus arestul său la domiciliu. A fost demarată și o anchetă pentru a se decide cu exactitate cum s-a întâmplat tragedia.

Decesul tânărului de etnie romă a declanșat proteste la Atena și Salonic

La o zi după ce tânărul a fost împușcat, membri ai comunităţii rome din Grecia au ieşit pe străzile din Salonic pentru a protesta față de autorități.

ADVERTISEMENT

Săptămâna trecută au fost și incidente în statul elen. La Salonic, protestatarii au aruncat pietre către biroul Parchetului grec. În acea instituție, ofiţerul de poliţie care l-a împușcat pe băiat a apărut în faţa instanţei pentru a răspunde acuzaţiei de tentativă de omucidere.

Proteste masive au fost, în Grecia și Salonic, și marți, după ce s-a aflat de decesul lui Kostas Fragoulis.

ADVERTISEMENT

De altfel, imediat după ce spitalul din Salonic a anunțat decesul băiatului, forțele de poliție din Atena au fost plasate în alertă generală.

Pe site-urile de socializare au apărut clipuri care arată amploarea acestor mișcări de stradă.

Au existat și ciocniri între manifestanți și forțele de ordine. La Atena, 30 de oameni au fost reținuți de poliție.

În ciuda faptului că Ministrul Protecție Civile din Grecia, Takis Theodorikakos, și-a exprimat condoleanțe și a oferit sprijin familiei decedatului, oamenii nu s-au calmat. Membrii comunității de romi critică statul elen și îl acuză de rasism.

ADVERTISEMENT
Tags: