News

Un val misterios de ceață a acoperit orașul Iași. Oamenii sunt sfătuiți să rămână în casă

Un val misterios de ceață a acoperit zona Iași, făcându-i pe specialiști să le transmită oamenilor să rămână în case, fără a găsi o explicație logică pentru fenomen.
23.08.2022 | 19:25
Un val misterios de ceata a acoperit orasul Iasi Oamenii sunt sfatuiti sa ramana in casa
Ceață misterioasă în Iași. Foto: Andrei Luca - Facebook
ADVERTISEMENT

Potrivit martorilor, atmosfera e irespirabilă la Iași în mai multe zone ale orașului, de zile bune. Mai mult, conform hărților meteo, valul misterios de ceață toxică a cuprins întreaga zonă de nord-est a României.

Un val misterios de poluare a acoperit județul Iași

Deși specialiștii cred că ar fi un val extins de praf, aceștia recunosc că nu au o explicație clară a fenomenului care îi sperie pe oameni.

ADVERTISEMENT

Pare a fi un val extins de praf care vine din est, nu găsesc alte explicații. Senzorii la sol sunt funcționali. Apar multe ciudățenii la sol, posibil cauzate și de umiditate. Din ce văd, hărțile arată o masă de praf care intră în țară.

Ar cuprinde toată România până miercuri. Văd că la Iași maximul a început ușor, să scadă, dar la Botoșani ar fi trebuit să avem concentrații mult mai mari. Atmosfera este irespirabilă în anumite zone din oraș. Analizez datele. În orice caz, cei care suferă de astm sau au probleme de respirație, ar trebui să rămână în case”, a explicat fizicianul Silviu Gurlui, profesor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, conform Adevărul.

ADVERTISEMENT

Oamenii se plâng că aerul e irespirabil în mai multe zone din oraș și nu știu cum să procedeze în această situație.

”În Tătărași este groaznic, abia se poate respira. Nu pare a fi poluare”, a transmis un ieșean. Mai multe persoane din această zonă se plâng că aerul e irespirabil de aproape 24 de ore.

ADVERTISEMENT

Potrivit datelor oficiale, județul Iași este printre cele mai poluate din România, alături de București, Covasna și Ilfov. La polul opus, Harghita și Galați sunt considerate județele cu cea mai puțină poluare. Pe lista verde se mai adaugă Vâlcea, Brăila și Satu Mare, conform monitorizărilor oficiale.

Poluarea poate îmbolnăvi oamenii și e responsabilă de aproape 9 milioane de decese anual la nivel mondial.

ADVERTISEMENT

„În primul rând în această poluare există pulberi și gaze pentru plămâni și pentru inimă. Lucrurile acestea devin extrem de periculoase pentru că agravează o serie de afecțiuni respiratorii sau generează afecțiuni respiratorii de tip astm sau BPOG”, explică medicul pneumolog Florin Mihălțan.

ADVERTISEMENT
Tags: