News

Una dintre cele mai mari construcții din România “a înghițit” 5 sate. Casele, bisericile și cimitirele au ajuns sub ape, oamenii au blestemat locul

Drama locuitorilor din mai multe localități din zona Hunedoarei este legată de una dintre cele mai mari construcții din România. Ridicarea barajului lacului Cinciș “a înghițit” 5 sate.
04.09.2022 | 18:04
Una dintre cele mai mari constructii din Romania a inghitit 5 sate Casele bisericile si cimitirele au ajuns sub ape oamenii au blestemat locul
Barajul lacului Cinciș “a înghițit” 5 sate. Casele, bisericile și cimitirele au ajuns sub ape. Sursa foto: gohunedoara.com / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

La o primă vedere, zona lacului de acumulare Cinciș din județul Hunedoara pare una desprinsă din Rai, cu peisaje încântătoare. Ridicarea barajului ascunde însă și foarte multă durere și suferință.

Barajul lacului Cinciș “a înghițit” 5 sate. Casele, bisericile și cimitirele au ajuns sub ape

Barajul lacului Cinciş, considerat unul de o importanţă deosebită, a fost construit în numai 14 luni, în perioada 1962 – 1963, şi inaugurat în 1964.

ADVERTISEMENT

Construcția a fost prevăzut cu o priză de apă pentru alimentarea Combinatului Siderurgic Hunedoara.

Pentru ridicarea construcției, 5 sate și cătune au fost inundate, iar localnicii au fost nevoiţi să se mute. E vorba de Cinciş, Valea Ploştii, Baia lui Crai, Moara Ungurului şi Ciuleni. Toate au fost aşezări vechi din Ţinutul Pădurenilor, având în spate o istorie de peste jumătate de mileniu, unele păstrătoare ale unor vestigii antice.

ADVERTISEMENT

În aceste zone locuiau peste 500 de oameni. Ei fost strămutați pe un deal, unde a fost construit actualul sat Cinciş. Valea a fost inundată pentru a fi creat Lacul Cinciş, cu o capacitate de aproape 30 de milioane de metri cubi de apă.

Pe lângă dispariţia celor 5 sate, alte peste 100 de case, împreună cu bisericile, şcolile şi cimitirele din vechile aşezări au ajuns sub ape.

ADVERTISEMENT

De asemenea, multe clădiri au fost demolate. Chiar și mormintele au fost mutate pe deal, la Cinciş, însă multe au rămas sub lac. Ruinele a două biserici, una ortodoxă şi cealaltă romano-catolică au rămas abandonate în coada lacului Cinciş.

Se spune că oamenii au blestemat locul

Există fel și fel de legende despre acest loc. Se spune că asupra lacului au fost aruncate blesteme, că este bântuit.

ADVERTISEMENT

”S-au spus multe lucruri despre Lacul Cinciş: că ar fi bântuit de morţii din cimitirele înghiţite de apă, că aici s-au înecat oameni în fiecare an, iar cadavrele nu au mai ieşit la suprafaţă, că animalele nu se apropiau să bea apă din lac, că sunt şerpi sau balauri pe fundul lui.

E adevărat, au murit oameni înecaţi în el. Unui copil înecat în urmă cu câţiva ani aici nu i-a mai fost găsit trupul, dar nu se ştie ce s-a întâmplat cu el şi nu pot să cred că lacul ar fi blestemat”, spune Andrei Antonie, un localnic din satul Cinciş, conform Adevărul.ro.

Același localnic își amintește că, în anii 1960, oamenii au fost nevoiţi să îşi dezgroape morţii din vechile cimitire din valea ce urma să fie inundată pentru a le muta într-un alt cimitir.

O altă femeie din zonă, care a prins și vremurile de odinioară din vechea vatră a Cincișului, spune că, de fapt, singurele blesteme au fost aruncate asupra comuniștilor.

”Au fost multe născociri despre lac, dar singurle blesteme au fost cele aruncate de oamenii necăjiţi asupra comuniştilor, care i-au forţat să-şi părăsească vetrele”, este de părere Maria.

ADVERTISEMENT