News

Inundațiile fac ravagii în Bulgaria. Mai multe sate au fost izolate. Oamenii sunt evacuați cu elicopterele. Video

Bulgaria se confruntă cu inundații devastatoare. Ploile abundente au afectat mai multe localități din centrul statului vecin. Oamenii au fost evacuați cu elicopterele din calea puhoaielor.
03.09.2022 | 10:44
Inundatiile fac ravagii in Bulgaria Mai multe sate au fost izolate Oamenii sunt evacuati cu elicopterele Video
Bulgaria se confruntă cu inundații devastatoare. Sursa foto: novinite.com / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În ultimele zile, în zone extinse din centrul Bulgariei, au căzut cantități impresionante de apă. Aproape 200 de litri pe metru pătrat s-au raportat în orașul Klisura din regiunea Plovdiv.

Bulgaria se confruntă cu inundații devastatoare. Sate izolate și oameni evacuați cu elicopterul

Până în acest moment nu s-au raportat persoane ucise sau rănite de viituri, însă situația este una critică în satele Karavelovo și Bogdan, din zona centrală.

ADVERTISEMENT

Vineri, un elicopter a ajuns în zonă pentru a evacua șase persoane, inclusiv o femeie însărcinată. La fața locului sunt mobilizați sute de oameni: voluntari, pompieri, militari, polițiști, medici.

Întrucât podurile au fost distruse de viituri, militarii ridică poduri de pontoane, care vor fi folosite pentru evacuarea oamenilor. Zeci de bărci sunt în drum spre această zonă, dar acestea nu pot fi folosite imediat din cauza apelor mari, a spus comisarul Nikolai Nikolov pentru site-ul Novinite.com.

ADVERTISEMENT

O echipă a Televiziunii Naționale Bulgare este blocată între satele Karavelovo și Bogdan, fiind alături de echipele pompierilor. Aici continuă să plouă foarte puternic, nu există curent electric, iar comunicarea este dificilă. De asemenea, este nevoie de mâncare și apă pentru a ajuta oamenii izolați.

La cererea primarului din Sofia, Yordanka Fandakova, două echipe ale Direcției Asistență și Prevenire în Urgență s-au deplasat la Bogdan pentru a acorda asistență.

ADVERTISEMENT

Oficialii de la Sofia: ”Este un miracol că nu avem morți sau răniți”

Locuitorii din Karavelovo povestesc momentele cumplite trăite. Vineri dimineața, oamenii au fost treziți de o viitură puternică.

Era apă până la genunchi. Nivelul a crescut constant, fără oprire. A ajuns la un metru și jumătate”, a spus una dintre victime. În unele locuri din acest sat, apa a atins doi metri.

ADVERTISEMENT

”Este un miracol că până acum nu avem vești despre morți și răniți, chiar este un miracol. O astfel de viitură care se revarsă din cer nu se întâmplă foarte des”, a spus comisarul Nikolov, director al Direcției Generale ”Siguranța împotriva incendiilor și protecția populației” din Bulgaria.

În aceste ore, operațiunile de salvare continuă pentru a evacua cât mai multe persoane din zonele inundate.

În acest moment, două femei și un copil au fost salvați. Chiar acum, șase persoane sunt scoase cu frânghii. O operațiune de salvare este în desfășurare”, a explicat Krasimir Dimitrov, de la serviciul de salvare Sofia.

”Intenționăm să folosim elicopterele pentru a livra mâncare și apă celor care se află de cealaltă parte a râului”, a spus amiralul Emil Eftimov.

ADVERTISEMENT