De la Polul Sud la Cercul Arctic, temperaturile scad considerabil. Însă există regiuni unde chiar dacă este foarte frig, oamenii s-au adaptat și continuă să locuiască. Care este cel mai rece loc din lume.
Dacă în general temperatura medie a Pământului variază între 25°C la 45°C, există și extreme. Astfel că, una dintre cele mai reci temperaturi înregistrate vreodată este cea cea de -98 de grade Celsius.
Aceasta a fost înregistrată pe un platou de gheață din estul Antarcticii, iar cercetătorii au descoperit că acest lucru a fost posibil din cauza cerului senin și a aerului extrem de uscat, pentru că umiditatea poate reține căldura în aer.
Înainte de stabilirea recordului de temperaturi scăzute de pe platoul Antarcticii de Est, în anul 2010, pe 10 august, la stația de cercetare Vostok, situată la 1.301 kilometri de Polul Sud geografic din Antarctica, a fost stabilită cea mai rece temperatură.
Astfel că, în cel mai rece loc de pe Pământ, în timp ce în emisfera sudică era vară, pentru zece zile pe 21 iulie 1983, datele meteorologice au arătat că a existat o temperatură de minus 89,2°C.
Pe de altă parte, Satul Oymyakon din estul Siberiei este renumit pentru că este cel mai rece loc locuit permanent de pe Pământ. Numele se traduce, de fapt, ca „apa care nu îngheață”, deoarece în apropiere există un izvor termal.
Inițial, orașul era folosit de crescătorii de reni ce își aduceau turmele la izvor pentru a se adăpa. Și, în timp ce temperaturile medii ajung în timpul sezonului rece la la minus 50°C, au existat cazuri și mai rele.
Astfel că, cea mai rece temperatură înregistrată în cel mai rece loc locuit permanent de pe Pământ a fost în anul 1924. În acea zi foarte friguroasă, temperaturile au scăzut până la minus 71,2°C.
Totodată, în Rusia există orașul Yakutsk, situat la 450 km la sud de Cercul Polar. Acesta a fost construit pe un sol înghețat permanent. Iar cea mai friguroasă zi a fost stabilită în 25 februarie 1891, când au fost înregistrate minus 64,4°C.