Life

Unde se află cea mai izolată mănăstire din lume. Turiștilor le este interzis să o viziteze

Unde se află cea mai izolată mănăstire din lume. Turiștilor le este interzis să o viziteze și doar călugării au acces la ea.
20.09.2022 | 10:25
Unde se afla cea mai izolata manastire din lume Turistilor le este interzis sa o viziteze
Unde se află cea mai izolată mănăstire din lume. Sursa foto: descoperalocuri.ro
ADVERTISEMENT

Cea mai izolată mănăstire din lume nu poate fi vizitată de turiști. Aceasta se află în Georgia, în vârful unui monolit de calcar, fiind foarte greu de ajuns la ea.

Unde se află cea mai izolată mănăstire din lume

Vârful Kațchi este un monolit natural de calcar care se înalță la 40 de metri în aer. Acesta este situat în regiunea Imereti din Georgia, la aproximativ 200 de kilometri de Tbilisi, capitala țării.

ADVERTISEMENT

În vârful monolitului se află cea mai izolată mănăstire din lume, care este foarte sacră, iar turiștilor nu le este permis să o viziteze.

Mănăstirea a fost construită între secolele VI – VIII de către “stâlpnici” sau “călugării stâlpilor”, așa cum mai erau numiți. Aceștia credeau că rugăciunile spuse într-un loc atât de izolat îi vor ajuta să renunțe la orice dorință lumească și că îi vor apropia de Dumnezeu.

ADVERTISEMENT

Stânca pe care se află mănăstirea mai este cunoscută și sub numele de Pilastrul, Stâlpul sau Coloana Kațhi.

În această parte a regiunii nu există trenuri, astfel că singurele modalități de a ajunge acolo sunt cu mașina sau cu autobuzul.

ADVERTISEMENT

Semnul că vizitatorii sunt aproape de destinație este reprezentat de urcarea abruptă pe niște trepte terminate pe jumătate.

La baza stâncii se află o mănăstire, iar peisajul este de vis. Ultima parte a drumului se face pe jos. Este important de menționat că turiștii au posibilitatea de a admira mănăstirea doar de jos.

ADVERTISEMENT

Din 2018, edictul Patriarhului Ilia al II-lea, liderul spiritual al Bisericii Ortodoxe din Georgia, turiștilor li s-a interzis să urce stânca pentru a vizita biserica de deasupra, notează click.ro.

Cum ajung călugării în vârful stâncii

În prezent, doar călugărilor le este permis să urce în vârful stâncii. Femeilor le-a fost dintotdeauna interzis să urce la mănăstirea de pe stânca Kațhi.

Biserica din vârful stâncii i-a fost dedicată călugărului din secolul VII Maxim Mărturisitorul. Acolo există o cameră de înmormântare, o pivniță, un perete-cortină, dar și trei chilii pustnicești.

Călugării care locuiesc acolo urcă zilnic timp de 20 de minute, având la dispoziție o scară subțire de metal fixată pe marginea stâncii.

Până în anul 2-15, oamenii care veneau la Kațhi l-au întâlnit și pe părintele Maxime Qavtaradze, care și-a petrecut 20 de ani din viață în acest loc, fiind ultimul călugăr care a trăit în vârful stâncii.

Qavtarade a restaurat mănăstirea în 1995, fiind și cel care a construit scările către lăcașul de cult.

La baza stâncii se află biserica lui Simeon Stâlpnicul, acolo unde se află ruinele unui zid vechi, dar și o clopotniță.

Singurii oameni din întreaga lume cărora le este permis în prezent să urce în vârful Kațhi sunt călugării locali.

ADVERTISEMENT
Tags: