Life

Unde se află, de fapt, orașul scufundat din România. Are o poveste impresionantă

Povestea uimitoare a orașului din România care zace de zeci de ani sub ape. În prezent, ruinele sale pot fi zărite foarte rar.
27.04.2024 | 15:09
Unde se afla de fapt orasul scufundat din Romania Are o poveste impresionanta
Povestea orașului scufundat din România. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Cu toții știm povestea Atlantidei, orașul scufundat, menționat de filosoful Platon în scrierile sale. Ei bine, se pare că nu doar Atlantida a avut parte de o astfel de istorie interesantă. Pe teritoriul României, se află un oraș scufundat de care nu știe prea multă lume.

Orașul din România pe care Nicolae Ceaușescu a decis să îl scufunde

România este una dintre țările care se poate lăuda cu cele mai frumoase și mai interesante povești. La tot pasul, la noi în țară se află locuri cu o istorie impresionantă. Este și cazul orașului scufundat din România.

ADVERTISEMENT

Nu multă lume știe, dar, în urmă cu mai bine de 50 de ani, Nicolae Ceaușescu a scufundat, la propriu, un important oraș. În prezent, acest oraș a devenit un punct turistic pe harta României.

Orșova, căci despre acest oraș este vorba, are o istorie pe care nu multă lume o cunoaște. În urmă cu mai bine de 50 de ani, Orșova a fost ”victima” unui plan măreț pus la cale de Nicolae Ceaușescu.

ADVERTISEMENT

Fostul dictator comunist a dorit să ridice hidrocentrala de la Porțile de Fier I. Pentru că urma să fie una dintre cele mai mari hidrocentrale din Europa, Ceaușescu a făcut tot posibilul ca planul său să prindă contur.

Hidrocentrala de la Porțile de Fier I nu putea fi ridicată până când Orșova nu era scufundat, la propriu. Acest lucru s-a și întâmplat, de altfel, în perioada în care Nicolae Ceaușescu s-a aflat a conducerea României.

ADVERTISEMENT

Ruinele Orșovei pot fi zărite atunci când lacul de acumulare de la Porțile de Fier I este golit

Din păcate, din dorința de a-și îndeplini planul, Nicolae Ceaușescu a ”sacrificat” mai multe orașe. Nu doar Orșova a intrat sub ape, ci și vechea comună Dubova și insula Ada Kaleh.

Cine vrea să vadă orașul Orșova, trebuie să aștepte un anumit moment. Această așezare devine vizibilă numai atunci când lacul de acumulare de la Porțile de Fier I este golit în totalitate. Acest lucru s-a întâmplat ultima dată în urmă cu aproape 10 ani.

ADVERTISEMENT

Din mărețul oraș Orșova, în prezent, au mai rămas ruinele. În trecut, Orșova era cunoscut ca fiind un oraș prosper, populat, unde oamenii trăiau liniștiți. În Orșova Veche se aflau multe hanuri și prăvălii, iar comunitatea era una unită.

În momentul în care Nicolae Ceaușescu a luat decizia de a scufunda Orșova, viața oamenilor de aici s-a schimbat radical. Cu toții s-au văzut nevoiți să se mute în altă parte și să înceapă un nou capitol de la zero.

ADVERTISEMENT