Life

Clădirea gigant din România, construită la ordinul lui Nicolae Ceaușescu, de care s-a ales praful: “E o ruină”. Puțini știu unde se află

Clădirea gigant din România, construită la ordinul lui Nicolae Ceaușescu, a ajuns o ruină. Autoritățile nu au investit în ea. Unde se află construcția.
20.04.2024 | 19:43
Cladirea gigant din Romania construita la ordinul lui Nicolae Ceausescu de care sa ales praful E o ruina Putini stiu unde se afla
Clădirea gigant din România de care s-a ales praful. Sursa foto: Facebook/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Clădirea gigant din România, care a fost construită la ordinul lui Nicolae Ceaușescu, a ajuns o ruină în prezent. Autoritățile nu s-au mai ocupat de ea de foarte mult timp și este neterminată și acum.

Clădirea gigant din România de care s-a ales praful. A fost construită la ordinul lui Nicolae Ceaușescu

În București, mai multe clădiri au ajuns în paragină, printre care și un imobil-mastodont situat în apropiere de Parlament, în centrul Capitalei. Est vorba despre Casa Academiei, locul unde sute de intelectuali își desfășoară zilnic activitatea.

ADVERTISEMENT

Clădirea are dimensiunile 220 x 80 de metri și era una dintre cele mai importante, însă nimeni nu s-a mai ocupat de ea de ani buni. În prezent, Academia Română își desfășoară activitatea în două imobile.

Unul dintre ele se află pe Calea Victoriei, iar celălalt, care e mai mare, este pe Calea 13 Septembrie. În spatele acesteia din urmă se află o clădire uriașă, care face ca imobilul să arate ca o ruină.

ADVERTISEMENT

Imobilul a ajuns să fie lăsat în paragină, iar președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, susține că Guvernul României este de vină pentru acest lucru.

“Clădirea de pe Calea Victoriei este proprietatea privată a Academiei, iar clădirea de pe deal, de lângă Parlament, e proprietatea publică a statului român. Regimul de proprietate e foarte diferit. Academia Română a intervenit de foarte multe ori.

ADVERTISEMENT

Acum pregătim un nou memoriu către Guvern, ca să se ocupe de acea clădire de pe deal, care e dată în administrarea Academiei, parțial, pentru încăperile pe care le-ar putea ocupa institutele Academiei. 

Academia are propriile clădiri, cu regim de proprietate privată și clădiri pe care le are în administrare”, a declarat Ioan Aurel Pop, potrivit Ziare.com.

ADVERTISEMENT

Președintele Academiei a cerut ajutorul Guvernului, dar fără succes

În prezent, aproximativ 50 de institute folosesc clădirea aflată în administrarea Academiei pentru a-și desfășura activitatea. De mai multe ori, Academia a făcut solicitări la Guvern pentru a rezolva problema.

Ioan Aurel Pop a ajuns chiar să ia în calcul relocarea cercetătorilor din cadrul instituției., deoarece clădirea nu arată bine și nu e terminată de mai bine de trei decenii.

“Am solicitat Guvernului de mai multe ori. Am fost în audiență chiar la trei prim-miniștri ai României și am cerut să se ocupe cineva de această clădire care arată groaznic și care e neterminată de 35 de ani.

Am fost de acord chiar să preia clădirea Guvernul României, să facă ce dorește din ea și să ne dea nouă, Academiei Române, două-trei clădiri cumva echivalente ca spațiu. (…)

Și am cerut Guvernului să se ocupe de această clădire, să o termine, pentru că partea centrală, care trebuia să fie cu săli de ședințe, cu birouri pentru conducerea Academiei, a instituțiilor care funcționau înainte de 1989, partea aceea e neterminată”, a mai spus președintele Academiei.

Pentru a putea termina clădirea, doar statul poate aloca sumele necesare reparațiilor. Clădirea se află în proprietatea publică a statului, însă este nevoie de mulți bani pentru a o putea reabilita.

Academia Română a făcut câteva investiții în imobil. Din păcate, nu dispune de suficiente fonduri pentru a putea duce lucrările la final.  “Am primit promisiuni, dar au rămas promisiuni. De asta totul e așa cum e.

E jenant, cu o astfel de clădire aproape de Parlament, o ruină. Dar nici Parlamentul nu e terminat, însă acolo nu se vede din exterior, de departe se vede bine”, a adăugat Ioan Aurel Pop.

Nicolae Ceaușescu a vrut construirea acestei clădiri

“Casa Științei”, așa cum era numită de comuniști, a fost ideea lui Nicolae Ceaușescu. Planul făcea parte din proiectul de reconstrucție a centrului Capitalei, după cutremurul din 1977.

După demolarea cartierului Uranus, au fost construite și alte clădiri importante, precum Palatul Parlamentului. A fost construit și Parcul Izvor, iar unele biserici au fost demolate de comuniști.

Activitatea din Casa Academiei a început în anii ’80, iar clădirea nu a fost finalizată nici acum. A fost lăsată în paragină, la fel ca alte clădiri din București.

“În acest imens palat, care este Casa Academiei, suntem depășiți de situație. Nu avem nici dreptul legal, pentru că nu suntem proprietari și nici altfel, pentru că nu primim niciun ajutor. Am sesizat statul că trebuie făcut ceva și deocamdată nu mișcă nimeni. (…)

Construirea clădirii s-a oprit din același motiv pentru care s-au oprit și celelalte clădiri megalomanice. De exemplu, Casa Radio, tăiată în două, lăsată în paragină, în centrul orașului București.

Cealaltă clădire megalomanică măcar a devenit Biblioteca Națională a României și cumva s-au salvat aparențele. Eu știu că ele nu sunt potrivite pentru funcționarea unor instituții.

Se gândea la scară imensă în trecut, cum gândeau dictatorii, să-și facă monumente care să dăinuiască pentru viitor”, a mai spus Ioan Aurel Pop.

ADVERTISEMENT
Tags: