News

Ungaria amenință Bulgaria că-i va bloca accesul în Schengen. Miza este prețul pe gazul rusesc

Ungaria a anunțat că va bloca prin veto accesul Bulgariei în spațiul Schengen, dacă Sofia nu abrogă taxa impusă pe tranzitul gazului rusesc.
16.12.2023 | 17:31
Ungaria ameninta Bulgaria cai va bloca accesul in Schengen Miza este pretul pe gazul rusesc
Szijjarto Peter, ministrul ungar de Externe/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Un comunicat al Ministerului de Externe de la Budapesta a anunțat că Ungaria se va opune admiterii Bulgariei în spațiul Schengen, în cazul în care guvernul de la Sofia refuză să abroge o taxă pe care a introdus-o privind tranzitul gazului rusesc, informează Reuters, preluată de Agerpres.

Szijjarto Peter, ministrul ungar de Externe, a informat deja autoritățile bulgare asupra intenției guvernului său întrucât taxa ar afecta direct principala sursă de alimentare cu gaz a Ungariei. „Dacă ei pun în pericol pentru mult timp securitatea aprovizionării Ungariei cu energie, atunci noi vom opune veto intării lor în Schengen”, a spus şeful diplomaţiei ungare.

ADVERTISEMENT

Noul guvern de la Sofia, condus de pro-occidentalul Nikolai Denkov,  a introdus în luna octombrie o taxă de 10 euro pentru fiecare megawatt oră de gaz rusesc care tranzitează teritoriul Bulgariei. Măsura este destinată să reducă veniturile Rusiei din exporturile de gaze, însă Uniunea Europeană nu a impus Bulgariei să recurgă la această taxare suplimentară.

Taxa a nemulțumit Ungaria care susține că aceasta contravine legislației europene și a cerut Comisiei Europene să declanșeze o procedură de infringement împotriva Bulgariei, măsură la care CE nu a recurs încă. De asemenea, Serbia și Macedonia de Nord au protestat și ele față de această măsură.

ADVERTISEMENT

Deocamdată, Ungaria nu are alternativă la gazul rusesc, mai ales că lipsa ieșirii la mare limitează considerabil posibilitatea aprovizionării cu gaze naturale lichefiate. Ungaria și Serbia primes gaze prin conducta Turk Stream, care tranzitează Turcia și Bulgaria.

Se pare însă că bulgarii sunt dispuși să renunțe la taxa despre care inițial premierul Denkov spunea că ar „echilibra” piața. Șeful guvernului de la Sofia a confirmat că a primit semnale că Ungaria vres să blocheze accesul Bulgariei în zona Schengen și a promis că va abroga taxa.

ADVERTISEMENT

Ungaria a amenințat și că va bloca deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Moldova și Ucraina. Până la urmă, decizia a fost luată pe 14 decembrie, la reuniunea Consiliului European. Pentru a nu-și folosi dreptul de veto, premierul ungar Viktor Orban a părăsit sala înainte de vot.

Procedura, cunoscută la Bruxelles sub numele de “abținere constructivă”, a permis luarea unei decizii în unanimitate de către liderii UE. Este probabil ca această mișcare să stimuleze procesul de extindere incipient al blocului și să irite Moscova.

ADVERTISEMENT

Liderii UE au decis, de asemenea, să acorde statutul de candidat Georgiei și au declarat că blocul va deschide negocierile cu Bosnia și Herțegovina „odată ce va fi atins gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare”. Consiliul a „invitat Comisia să prezinte un raport până în martie în vederea luării unei astfel de decizii”.

ADVERTISEMENT