News

Decizie istorică la Bruxelles. Liderii UE au dat undă verde deschiderii negocierilor de aderare cu Ucraina și Moldova

UE a decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova. Georgia a primit statutul de țară candidată
14.12.2023 | 20:23
Decizie istorica la Bruxelles Liderii UE au dat unda verde deschiderii negocierilor de aderare cu Ucraina si Moldova
UE deschide negocierile de aderare cu Republica Moldova și Ucraina Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Într-un pas istoric, liderii UE au convenit joi, 14 decembrie, să deschidă negocierile de aderare la UE cu Ucraina și Moldova și să acorde statutul de țară candidată Georgiei, în ciuda amenințării anterioare a Ungariei de a se opune acordului.

UE deschide negocierile de aderare cu Republica Moldova și Ucraina

“Consiliul European a decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina & Moldova”, a scris președintele Consiliului European, Charles Michel, pe X.

ADVERTISEMENT

Liderii UE au decis, de asemenea, să acorde statutul de candidat Georgiei și au declarat că blocul va deschide negocierile cu Bosnia și Herțegovina “odată ce va fi atins gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare”. Consiliul a “invitat Comisia să prezinte un raport până în martie în vederea luării unei astfel de decizii”.

“Un semnal clar de speranță pentru poporul lor și pentru continentul nostru”, a mai scris Charles Michel.

ADVERTISEMENT

Acest pas vine pe fondul așteptărilor ca Ungaria să fie principalul obstacol în calea unui acord privind pachetul de ajutor financiar de 50 de miliarde de euro al UE pentru a menține pe linia de plutire economia ucraineană devastată de război și a deciziei politice de a deschide discuții oficiale de aderare cu această țară.

Premierul ungar Viktor Orbán a părăsit sala atunci când a fost luată decizia privind extinderea, potrivit mai multor diplomați UE care au fost informați despre discuție.

ADVERTISEMENT

Mișcarea, cunoscută la Bruxelles sub numele de “abținere constructivă”, a permis luarea unei decizii în unanimitate de către liderii UE. Este probabil ca această mișcare să stimuleze procesul de extindere incipient al blocului și să irite Moscova.

Maia Sandu: ”Dragi moldoveni, felicitări!”

Președinta republicii Moldova, Maia Sandu, i-a felicitat pe moldoveni după decizia liderilor UE, spunând că această decizie este victoria și meritul întregii societăți.

ADVERTISEMENT

Volodimir Zelenski: ”Viitorul este al celor care luptă pentru libertate”

Președintele ucrainean a reacționat la rândul său după decizia liderilor UE de a deschide negocierile de aderare cu cele două țări. Volodimir Zelenski a felicitat Republica Moldova și a mulțumit ucrainenilor pe care i-a felicitat.

”Le mulțumesc tuturor celor care au lucrat pentru ca acest lucru să se întâmple și tuturor celor care au ajutat. Îi felicit pe toți ucrainenii în această zi”, a scris Zelenski pe contul său de pe X.com.

ADVERTISEMENT