News

Ungaria, lovită de valul trei al pandemiei. Restricții înăsprite: au fost închise şcolile şi grădiniţele

04.03.2021 | 16:33
Ungaria lovita de valul trei al pandemiei Restrictii inasprite au fost inchise scolile si gradinitele
ADVERTISEMENT

Ungaria se confrunță cu un „foarte puternic” val trei al pandemiei de SARS – CoV- 2. Din acest motiv, autoritățile de la Budapesta au decis înăsprirea măsurilor de restricție.

De la începutul săptămânii viitoare se vor închide grădinițele, școlile primare, majoritatea magazinelor și serviciilor, transmit Reuters și MTI, citate de Agerpres. Joi, Ungaria a raportat cel mai ridicat număr de noi infectări din ultimele trei luni, 6.278 noi cazuri de infectare, provocate în special de răspândirea tulpinei britanice a Covid-19.

ADVERTISEMENT

Cabinetul condus de Viktor Orban menținuse deschise spațiile comerciale și activitățile industriale, pentru a limita impactul asupra economiei, care a scăzut cu 5% în 2020. În aceste condiții, premierul, care urmează să se confrunte cu alegeri electorale anul viitor, are parte de provocări politice însemnate.

Ungaria, lovită de valul trei al pandemiei. Restricții înăsprite: au fost închise şcolile şi grădiniţele

„Al treilea val (de epidemie) este puternic, foarte puternic şi mai rău decât a fost al doilea val”, le-a explicat joi reporterilor şeful de cabinet al lui Orban, Gergely Gulyas. El a adăugat și că, deși s-a accelerat, campania de vaccinare nu se desfășoară suficient de rapid pentru a lupta cu valul trei.

ADVERTISEMENT

Noul set de restricții include închiderea grădinițelor și a școlilor primare până la data de 7 aprilie. Orele se vor ține în mediul online. Magazinele, cu excepția celor alimentare, a farmaciilor și benzinăriilor, se vor închide între 8 și 22 martie. Aceeași măsură se va aplica și în cazul serviciilor, exceptându-le pe cele private de sănătate.

Sălile de sport își vor sista și ele activitatea pentru două săptămâni. Sunt permise, în schimb, exercițiile fizice în aer liber, cu condiția respectării normelor de distanțare.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții guvernului de la Budapesta le-au cerut și angajatorilor să le permită salariaților, în special celor care au copii, să lucreze de acasă în toate cazurile în care acest lucru este posibil. Totodată, masca de protecție este obligatorie în toate spațiile publice.

Gergely Gulyas a mai precizat că transporturile de mărfuri nu vor fi restricționate, dar controalele la granițe se vor înăspri. „Sperăm că ne aflăm în ultima fază a pandemiei şi, în câteva săptămâni sau luni, vom ajunge la nivelurile de vaccinare ce vor permite o redeschidere (a economiei), care va începe din 22 martie în mod gradual”, a explicat el.

ADVERTISEMENT

Ungaria a criticat dur numărul redus de vaccinuri primite de la Uniunea Europeană și distribuția lentă a acestora. Din acest motiv, la nivel național a fost începută vaccinarea populației cu vaccinurile Sinopharm, produs de chinezi, și Sputnik V, produs de ruși, deși niciunul dintre cele două nu sunt aprobate în UE. Până la data de 4 martie, mai mult de 785.000 din cele aproximativ 10 milioane de locuitori ai tării primiseră cel puțin o doză de vaccin împotriva SARS – CoV – 2.

ADVERTISEMENT