Asta, în timp ce premierul Viktor Orban devine tot mai ostil față de Ucraina. Astfel, după ce a anunțat că nu-l consideră pe Vladimir Putin un criminal de război, Orban a anunțat că ”Ucraina nu mai este un stat suveran. Nu are bani, nu are arme. Poate să se lupte doar cu ajutor. Așadar, doar SUA poate să decidă când vine pacea”.
Nu este pentru prima dată când Budapesta transmite astfel de semnale, însă acum a fost anunțat oficial că Ungaria nu va aproba plata următoarei tranșe de 500 de milioane de euro din Instrumentul european pentru pace (IEP), prin care Kievul va primi noi transporturi de arme.
Ucraina a introdus banca maghiară OTP pe lista neagră a sponsorilor războiului, iar acum Budapesta cere cu vehemență scoaterea OTP de pe această listă neagră. Ministrul de externe maghiar Peter Szijjarto a transmis că OTP nu a încălcat sub nicio formă dreptul internațional.
Peter Szijjarto a făcut aceste declarații în cadrul unui eveniment organizat în marja Consiliului Afacerilor Externe al UE. Printre altele, oficialul de la Budapesta a transmis că Ungaria e de acord ca fondul destinat Instrumentului European pentru Pace să fie majorat la 3.5 miliarde de euro doar dacă banii vor fi folosiți la ”nivel global”.
Practic, Ungaria cere ca banii să ajute și țări din Balcanii de Vest, dar și state din Africa, pentru a menține stabilitatea în regiuni și pentru a împiedica valuri noi de migrație. Ungaria e nemulțumită că UE a cheltuit până acum 6 miliarde din aceste fonduri pentru a finanța armament pentru Ucraina.
”Presiunea a fost enormă. Prin urmare, nu am fost de acord, în continuare, ca Uniunea Europeană să finanţeze noi transporturi de arme către Ucraina din suma mărită a IEP, deoarece am precizat deja anterior că suntem dispuşi să ridicăm blocada numai atunci când autorităţile ucrainene pun capăt situaţiei ridicole şi mincinoase în urma căreia OTP, cea mai mare bancă maghiară, a fost trecută pe lista sponsorilor internaţionali ai războiului“, a declarat ministrul maghiar de externe.
“Am spus-o clar şi astăzi, aici, la Luxemburg, în faţa Înaltului Reprezentant şi în faţa tuturor colegilor miniştri ai statelor membre, că ar trebui să facă şi ei nişte paşi în direcţia ucrainenilor. Dacă pentru ei este atât de importantă plata acestor 500 de milioane de euro suplimentari pentru livrările de arme, să facă măcar atât: să îi determine pe ucraineni să elimine OTP de pe această listă neagră”, a completat Peter Szijjarto.
Volodimir Zelenski a comentat în trecut relația tensionată dintre Kiev și Budapesta și nu crede că există momentan o cale de mediere a conflictului. ”Cum să rezolvăm disputa cu Budapesta? Singurul lucru care se pune în discuție este ceea ce vrea Budapesta. Mi se pare că există o confuzie politică în rândul elitelor politice din Ungaria. O situație foarte ciudată: poate o țară NATO să țină cu Rusia și să fie împotriva NATO?
Cred că acesta este un comportament nerezonabil. Îmi exprim opinia mea subiectivă. Aliat nu este doar un cuvânt, ci și convingeri și acțiuni. Aceasta este o uniune de state cu aceeași viziune asupra securității, asupra valorilor. Au atitudini diferite față de anumite puncte, dar există un tratat de aliați care se protejează reciproc și valorile lor corespunzătoare”, a declarat Zelenski.