Guvernele de la Budapesta și Varșovia au interzis la finele acestei săptămâni importurile de produse agricole din Ucraina, însă decizia este considerabilă inacceptabilă de către Comisia Europeană care susține că politica comercială este un atribut exclusiv al Uniunii Europene, informează Reuters, preluată de News.ro.
În urma invaziei ruse în Ucraina, porturile la Marea Neagră fie au fost ocupate de Rusia, fie au fost blocate, astel că agricultorii europeni nu au avut altă cale de a-și exporta produsele decât pe teritoriul Uniunii Europene, care a decis să le scutească de la plata taxelor vamale.
Însă blocajele de ordin logistic au făcut ca aceste exporturi să rămână în statele din estul UE, ceea ce a determinat o scădere considerabilă a prețurilor, ce a afectat agricultorii est-europeni, mai ales că aceștia au costuri mai mari de producție decât cei din Ucraina.
Această situație a generat ample proteste de stradă ale fermierilor din regiune care au reclamat că nu pot face față prețurilor reduse generate de concurența cerealelor venite cu trenurile din Ucraina, în pofida compensațiilor anunțate de către Comisia Europeană.
Însă decizia anunțată de guvernele ungar și polonez a provocat iritare la Bruxelles, Comisia Europeană reclamând că este uzurpat astfel dreptul UE de a stabili politicile comerciale la scara întregului bloc comunitar.
„Suntem la curent cu anunţurile Poloniei şi Ungariei privind interzicerea importurilor de cereale şi alte produse agricole din Ucraina (…) În acest context, este important de subliniat că politica comercială este de competenţa exclusivă a UE şi, prin urmare, acţiunile unilaterale nu sunt acceptabile. În vremuri atât de dificile, este esenţial să coordonăm şi să aliniem toate deciziile în cadrul UE”, se spune într-un comunicat al purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene.
Ministrul polonez al Dezvoltării și Tehnologiei, Waldemar Buda, a anunțat pe Twitter că interdicția importurilor de cereale vizează inclusiv tranzitul acestora pe teritoriul polonez, însă a exprimat disponibilitatea guvernului său privind discuții cu Kievul legate de renunțarea la interdicția de tranzit, în schimbul unor garanții că aceste cereale nu vor ajunge pe piața locală.
Ucraina a reclamat că interdicția încalcă acordurile bilaterale existente privind exporturilor, urmând ca subiectul să fie discutat la nivel ministerial în cursul zilei de luni pentru găsirea unor soluții privind tranzitul.
Autoritățile de la Kiev au precizat că, după acordul din iulie, dintre Ucraina, Turcia, Rusia şi Naţiunile Unite au fost deblocate porturile de la Marea Neagră astfel că doar o mică parte dintre exporturile agroalimentare ale Ucrainei mai trec prin Polonia, fiind vorba de circa 500.000 de tone, față de 3.000.000 de tone de cereale exportate pe cale maritimă.