Potrivit acestui sondaj recent, majoritatea medicilor se plâng de sindromul de ”burnout” astfel că riscul de malpraxis este ridicat, pentru că oamenii nu se mai pot concentra. Mai mult, ”10% dintre cei peste 8.000 de medici respondenţi au suferit o agresiune fizică în legătură cu actul medical efectuat”.
Conform CMR, cei mai expuși riscului de agresiune sub medicii sub 35 de ani (13%), probabil pentru că pacienții nu au încredere în aceștia la fel de mult cum au în medicii cu experiență. Cei mai supuși riscurilor sunt medicii angajați la psihiatrie (21%), urmați de anestezie și terapie intensivă (20%).
Totodată au fost agresați și medicii de la secțiile de pediatrie – interne (12%), chirurgie generală, obstetrică-ginecologie şi reabilitare (11%). Din păcate cadrele medicale sunt tot mai temătoare să meargă la muncă și își fac meseria în condiții de stres maxim.
Potrivit Hotnews.ro, CMR își manifestă solidaritatea față de cadrele medicale care ”îşi exercită profesia în condiţii dificile şi care se confruntă cu ameninţări şi agresiuni din partea populaţiei“. Cele mai recente cazuri care i-au scandalizat pe medici au fost cazurile de agresiune de la Spitalul Județean de Urgență ”Mavromati” din Botoșani.
Aici, pe fondul tensiunilor iscate de moartea Alexandrei, femeia gravidă lăsată să moară pe un pat de spital după 7 ore de chin, medicii nu se mai simt în siguranță și au existat deja două cazuri în care aceștia au fost agresați. Primul caz e al unui medic fugărit cu un topor pe holurile spitalului, în timp ce un alt caz e al unei familii care a agresat un medic pentru că refuza să facă o cezariană, deși nu era cazul în acel moment.
În acest context, CMR alături de Colegiul Medicilor din Botoșani au făcut apel la populație să se liniștească și să nu mai reacționeze într-un mod barbat atunci când vin la spital. ”Înţelegem îngrijorarea şi durerea provocate de un incident sau pierdere în rândul pacienţilor.
Cu toate acestea, este esenţial să menţinem respectul şi înţelegerea pentru munca medicilor şi a personalului medical, care depun constant eforturi pentru a oferi îngrijire de calitate, deseori în condiţii de stres şi resurse limitate. Pe lângă situaţiile extreme, care pun medicii în pericol de a fi agresaţi verbal şi fizic, medicina defensivă a devenit o realitate în sistemul medical din ţara noastră, ceea ce înseamnă că o parte dintre medici profesează mai degrabă cu intenţia de a se proteja de eventuale acuzaţii decât pentru nevoia reală a pacientului.
Aceasta nu numai că poate genera costuri suplimentare pentru sistemul de sănătate, dar poate şi să afecteze calitatea îngrijirii medicale oferite”, este precizat în comunicatul semnat de preşedintele CMR, Daniel Coriu, şi de preşedintele Colegiului Medicilor din Botoşani, Constantin Didi Moşneguţu.
Cadrele medicale de la Botoșani s-au plâns că nu își mai pot face treaba în liniște de teama cetățenilor agresivi care par că și-au pierdut total încrederea în acești medici după moartea Alexandrei. Cu toate acestea oamenii sunt rugați să se calmeze și să nu reacționeze irațional sau într-un mod primitiv atunci când ajung la spital.