Sport

Urna a 3-a, locul favorit de unde România a prins calificări la turneele finale! Când am mers la Mondiale şi Europene cu a treia şansă în preliminarii

De-a lungul timpului, România a obţinut calificări la turneele finale atunci când a pornit preliminariile din urna a 3-a. Pentru EURO 2024, tricolorii pornesc cu a treia şansă.
08.10.2022 | 22:24
Urna a 3a locul favorit de unde Romania a prins calificari la turneele finale Cand am mers la Mondiale si Europene cu a treia sansa in preliminarii
De câte ori s-a calificat România la un turneu final atunci când a pornit din urna a 3-a
ADVERTISEMENT

Duminică, România îşi va afla adversarele din preliminariile EURO 2024 şi va porni din urna a 3-a la tragerea la sorţi. De-a lungul timpului, tricolorii au obţinut cele mai multe calificări din această postură, devenind locul favorit pentru a prinde biletele la un turneu final.

România a prins, din urna a 3-a, grupa morţii în preliminariile EURO 1984

Pentru preliminariile EURO 1984, România a pornit din urna a 3-a, iar tragerea la sorţi părea, la acea vreme, una de coşmar. Tricolorii, antrenaţi pe atunci de Mircea Lucescu, au trebuit să treacă de o grupă cu Italia, campioana mondială en-titre, Cehoslovacia, campioana europeană din 1976, Suedia şi Cipru.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă părea o misiune imposibilă, România a reuşit să termine pe primul loc în Grupa a 5-a, iar pe parcurs a obţinut o victorie istorică, 1-0 cu Italia, la Bucureşti. Selecţionata lui “Il Luce” a mers la turneul final, primul după o pauză de 16 ani, dar nu a mai putut repeta rezultatele bune din preliminarii.

România a început drumul spre Coppa del Mondo Italia ’90 din urna a 3-a

România a avut mai multă şansă la tragerea la sorţi pentru preliminariile Campionatului Mondial din 1990. Tricolorii au pornit tot din urna a 3-a şi au ajuns într-o grupă cu Danemarca, Bulgaria şi Grecia. Şansa a fost de partea selecţionatei lui Emerich Jenei care a evitat Germania de Vest, Anglia sau Spania, din urna 1, şi Olanda, Polonia sau Ungaria, din urna a 2-a.

ADVERTISEMENT

După un start bun de campanie, visul Mondialului părea că s-a năruit după o înfrângere drastică, la Copenhaga, cu Danemarca, scor 0-3. În ultima etapă, în Ghencea, s-a jucat decisivul cu danezii, iar Ioan Ovidiu Sabău şi dubla lui Gabi Balint au adus biletele pentru Coppa del Mondo Italia ’90, primul Campionat Mondial pentru România după 20 de ani.

Visul american din 1994 s-a născut tot din urna a 3-a

Generaţia de Aur s-a născut din… urna a 3-a, locul de unde a început campania pentru Campionatul Mondial din 1994. România a ajuns în Grupa 4, cu Belgia, Cehoslovacia, Ţara Galilor, Cipru şi Insulele Feroe, iar startul a fost de vis, cu două victorii la scor, 7-0 cu feroezii şi 5-1 cu galezii.

ADVERTISEMENT

În iunie 1993, tricolorii erau învinşi, la Kosice, de Cehoslovacia, scor 2-5, iar şansele de calificare păreau compromise. Finalul campanie a fost de vis, cu trei victorii consecutive, totul culminând cu 2-1, la Cardiff, cu Ţara Galilor. România revenea la Campionatul Mondial, iar Gică Hagi şi compania aveau să facă un turneu de vis, cu sferturi de finală pe teren american.

EURO 2016, ultimul turneu final al României. Din nou, tricolorii au pornit cu şansa a treia

Şase ani au trecut de la ultimul turneu final pentru România, iar campania pentru EURO 2016 a început, aşa cum va porni şi cea pentru EURO 2024, din urna a 3-a. În preliminariile pentru Europeanul din Franţa, şansa a fost alături de tricolori, care au prins o grupă cu Grecia, Ungaria, Finlanda, Irlanda de Nord şi Insulele Feroe.

ADVERTISEMENT

România a evitat atunci o grupă de foc, aşa cum a fost Grupa H, în care s-au regăsit, din primele două urne, Italia şi Croaţia. Tricolorii au încheiat campania fără înfrângere, cu 5 victorii şi 5 remize, dar pe locul 2, la un punct în spatele Irlandei de Nord, marea surpriză a preliminariilor.

  • CM 1978, CM 1986 şi CM 2006 au fost campaniile în care România a fost în urna a 3-a şi a ratat calificarea

România, câte două calificări din urna 1, respectiv urna a 2-a

România a fost de şase ori, de-a lungul timpului, în urna capilor de serie în preliminarii, însă doar de două ori a reuşit să-şi onoreze poziţia. Prima oară s-a întâmplat în calificările pentru Campionatul Mondial din 1998, când tricolorii au încheiat grupa cu 9 victorii şi 1 remiză, cel mai bun parcurs din istorie. Acelaşi statut l-a avut şi în preliminariile pentru EURO 2000, când, din nou, România a obţinut calificarea.

  • EURO 1992, CM 2002, EURO 2004 şi CM 2018 au fost campaniile ratate de România din postura de cap de serie

Din urna a 2-a, România s-a calificat la două turnee finale. Prima oară la EURO 1996, când a reuşit să termine peste Franţa, marea favorită din urna capilor de serie. La fel s-a întâmplat şi în preliminariile pentru EURO 2008, cu tricolorii pe primul loc, în faţa Olandei, venită din postura de mare favorită.

  • EURO 1988, CM 2010, EURO 2012, CM 2020 au fost campaniile în care România a fost în urna a 2-a şi a ratat calificarea
  • CM 1982, CM 2014 şi EURO 2020 au fost campaniile în România a fost în urna a 4-a şi a ratat calificarea
ADVERTISEMENT