News

Urs printre turişti, a fost emis un mesaj Ro-Alert. Animalul a apărut în cel mai popular loc de agrement din Tg. Mureş

Apariţiile urşilor în spaţiul public devin tot mai frecvente. Platoul Corneşti, cea mai frecventată zonă turistică din Târgu Mureş, a fost vizitat sâmbătă de un urs.
15.04.2023 | 15:48
Urs printre turisti a fost emis un mesaj RoAlert Animalul a aparut in cel mai popular loc de agrement din Tg Mures
Urşii au început să coboroare în zonele locuite oameni
ADVERTISEMENT

Sâmbătă după prânz, în jurul orei 13.40, prin apel la numărul unic de urgență 112 a fost semnalată prezența unui urs în zona Platoului Cornești din Târgu Mureș. Fiind vorba de o zonă turistică, ISU Mureş a transmis un mesaj Ro-Alert.

Tot în Mureş, un bărbat a fost rănit marţi de un urs

Încălzirea vremii aduce cu sine ieşirea tot mai frecventă a urşilor din habitatul lor, zona împădurită, pentru a căuta mâncare în localităţile învecinate. În ultimele săptămâni s-a constatat o prezenţă sporită a acestora în zona aşezărilor umane sau chiar atacuri asupra oamenilor.

ADVERTISEMENT

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş a anunţat, sâmbătă, că a fost transmis un mesaj prin Ro-Alert după ce un urs a fost sesizat în zona Platoului Corneşti, cea mai frecventată zonă turistică a municipiului Târgu Mureş.

„În jurul orei 13,40, prin apel la 112 a fost semnalată prezenţa unui urs în Municipiul Târgu Mureş, zona Platoul Corneşti. A fost transmis mesaj RO-ALERT cetăţenilor din zona în care a fost semnalată prezenţa animalului”, a transmis ISU Mureş.

ADVERTISEMENT

Avertizarea ISU vine la câteva zile după ce primarul din Târgu Mureş, Soos Zoltan, a anunţat că s-a reuşit capturarea a doi dintre cei trei membri ai familiei de urşi care frecventau în cursul nopţii zona Platoului Corneşti şi a Grădinii Zoologice.

“Ursoaica mamă şi un pui au fost capturaţi cu ajutorul echipei de vânătoare Cocoşul şi al echipei de intervenţie şi au fost relocaţi într-un loc sigur pentru toată lumea. În zilele următoare sperăm că şi cel de-al treilea urs va fi capturat.

ADVERTISEMENT

Vă rugăm să continuaţi să fiţi atenţi şi să nu folosiţi pista de alergare de pe Platou, mai ales după lăsarea întunericului. Totodată, dacă observaţi alte exemplare în aceste zone, vă rugăm să sunaţi la 112″, a scris primarul Soos Zoltan, într-o postare pe Facebook.

Nu mai departe de marţi, un bărbat de 36 de ani din Sovata a fost atacat de un urs și a fost transportat de urgență la spital cu multiple răni. Potrivit IPJ Mureș, din verificările efectuate de polițiști a rezultat faptul că bărbatul ar fi fost mușcat de un urs în zona unei stâne aflate pe strada Căpeți, din Sovata.

ADVERTISEMENT

Specialiştii avertizează că ursul aude foarte bine, are un excelent simț al mirosului, dar vederea sa este relativ slabă. Dacă ești primul care observă un urs, ar trebui să te îndepărtezi cu grijă, fără a-i atrage atenția. Nu fugi niciodată de un urs care se apropie, decât dacă ești sigur că poți ajunge la timp într-un loc sigur. Fuga provoacă întotdeauna urmărire şi chiar și un animal sătul poate atinge viteze de până la 60 km/h.

ADVERTISEMENT