News

USR acuză că înregistrările nu mai pot fi folosite ca probă în cazurile de corupție și evaziune: ”Au dat liber la corupție”

USR acuză că înregistrările nu mai pot fi folosite ca probă în cazurile de corupție și evaziune, doar pentru terorism și alte infracțiuni adiacente.
04.04.2023 | 17:52
USR acuza ca inregistrarile nu mai pot fi folosite ca proba in cazurile de coruptie si evaziune Au dat liber la coruptie
USR acuză că înregistrările nu mai pot fi folosite. Foto: hothardware.com
ADVERTISEMENT

USR acuză că înregistrările nu mai pot fi folosite ca probă în cazurile de corupție. Coaliția de guvernare ar fi votat azi un amendament prin care s-a ”dat liber la corupție în administrație”. Acest amendament ar fi fost introdus de PSD-PNL-UDMR în Codul de procedură penală, pentru ca înregistrările să nu mai poată fi folosite ca mijloc de probă în cazurile de corupție.

USR acuză că înregistrările nu mai pot fi folosite ca probă

Deputatul USR Silviu Dehelean a acuzat dur această măsură, potrivit Observatornews.ro. ”Practic, PSD, PNL şi UDMR dau liber la corupţie în întreg aparatul administrativ”, a declarat deputatul. Opoziția a anunțat deja că va sesiza Curtea Constituțională și Comisia Europeană în urma acestui demers legislativ.

ADVERTISEMENT

Conform sursei citate, la articolul 139 din Codul de Procedură Penală legat de interceptări a fost adoptat un amendament care prevede clar în ce cazuri se pot face înregistrări, pentru a fi prezentate drept probă în instanță. În mod surprinzător, cazurile de corupție nu sunt incluse.

”Înregistrările rezultate din activităţile specifice culegerii de informaţii care presupun restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi fundamentale ale omului pot fi folosite ca mijloace de probă în procesul penal sau atunci când sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii: Dacă din cuprinsul acestora rezultă date sau informaţii privitoare la pregătirea ori săvârşirea unei infracţiuni contra securităţii naţionale prevăzută de Codul penal sau de legi speciale a unei infracţiuni de trafic de droguri.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în cazul unei infracţiuni la regimul privind substanţelor dopante, de efectuare de operaţiuni ilegale cu precursori sau cu alte produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, în infracţiuni privind nerespectare regimului armelor, munițiilor, materialelor nucleare şi materialelor explosive şi a precursorilor de explozivi restricţionaţi, de trafic şi exploatarea persoanelor vulnerabile, acte de terorism, de spălarea a banilor, de falsificare de monede, timbre sau de alte valori, de falsificare de instrumente de plată electronică.

Totodată, în cazul unei infracţiuni care se săvârşeşte prin sisteme informatice sau mijloace de comunicare electronică, contra partimoniului, de şantaj, de viol, de lipsire de libertate în mod ilegal sau în cazul oricărei infracţinuni contra persoanei prevăzută de Codul penal sau alte infracţiuni prin care s-a pus în pericol ori, după caz, a fost afectată sănătatea, integritatea corporală sau viaţa unei persoane“, se arată în amendament, potrivit News.ro.

ADVERTISEMENT

Potrivit deputatului USR Silviu Dehelean, această modificare ”e mai gravă” decât stabilirea unui prag de 250.000 de lei la abuzul în serviciu: ”Scoaterea înregistrărilor va împiedica practic instrumentarea oricărui caz de corupţie. Practic, PSD, PNL şi UDMR dau liber la corupţie în întreg aparatul administrativ”.

Fostul ministru al justiției, Stelian Ion, a declarat că USR va sesiza Comisia Europeană și ”Curtea Constituţională pe cele două proiecte de lege prin care Coaliţia PSD-PNL-UDMR mutilează Codurile penale mai rău decât au făcut-o Dragnea-Iordache et co”.

ADVERTISEMENT

USR l-a acuzat pe un parlamentar al Coaliției de guvernare că are interese ascunse atunci când a votat astfel acest amendament: “Avem informaţii că soţul unui membru din biroul acestei comisii are un dosar de evaziune fiscală şi grup criminal infracţional, cu termen în 3 iunie, anul acesta, la Tribunalul Bucureşti”.

ADVERTISEMENT
Atenție, imagini horror » Glezna lui Messi, distrusă în finala Copa America: Leo...
Atenție, imagini horror » Glezna lui Messi, distrusă în finala Copa America: Leo a izbucnit în lacrimi pe bancă
Cum să folosești corect aerul condiționat de la mașină. Sfaturi pentru economia de...
Cum să folosești corect aerul condiționat de la mașină. Sfaturi pentru economia de combustibil: „nu mori, va fi rece mașina” VIDEO
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
"Am văzut genunchii îngrămădiţi acolo". Cadavrul unui bărbat de 50 de ani, găsit într-o valiză abandonată de câteva zile pe marginea drumului, în Vaslui
Cu ce se ocupă, de fapt, socrii lui Ianis Hagi. Cine sunt părinții...
Cu ce se ocupă, de fapt, socrii lui Ianis Hagi. Cine sunt părinții Elenei Tănase
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
Gigi Becali a făcut show la nunta lui Ianis Hagi. A aruncat cu...
Gigi Becali a făcut show la nunta lui Ianis Hagi. A aruncat cu zeci de mii de euro în lăutari. Imagini fabuloase cu patronul FCSB
Cum e bine să plătești în Grecia. Cash sau card? Ce spun turiștii...
Cum e bine să plătești în Grecia. Cash sau card? Ce spun turiștii care au testat variantele
Gigi Becali, forțat de soție să meargă la nuntă la nașul Ianis Hagi....
Gigi Becali, forțat de soție să meargă la nuntă la nașul Ianis Hagi. A venit cu Rolls Royce-ul condus chiar de el și a făcut SPECTACOL
Motivele pentru care urșii și-au schimbat radical comportamentul, preferând orașele în locul pădurilor....
Motivele pentru care urșii și-au schimbat radical comportamentul, preferând orașele în locul pădurilor. STUDIU
Desertul biblic absolut delicios, consumat la Cina cea de Taină. Este ușor de...
Desertul biblic absolut delicios, consumat la Cina cea de Taină. Este ușor de preparat și conține doar ingrediente menționate în Cartea Sfântă