News

USR cere ca polițiștii din România să fie dotați cu pistoale cu electroșocuri, ca în SUA

Un senator USR vrea ca polițiștii din România să fie dotați cu pistoale cu electroșocuri la fel ca și oamenii legii din SUA.
12.12.2022 | 21:37
USR cere ca politistii din Romania sa fie dotati cu pistoale cu electrosocuri ca in SUA
USR cere pistoale Taser pentru polițiștii români. Foto: SFChronicle
ADVERTISEMENT

”N-am mai vedea poliţişti atacaţi de indivizi certaţi cu legea. Asemenea arme le vedem la poliţişti din SUA sau Europa”, a transmis Cristi Berea.

USR cere pistoale cu electroșocuri pentru polițiști

Berea a propus un amendament la Legea bugetului de stat pentru 2023, prin care va fi suplimentat bugetul Ministerului de Interne pentru achiziționarea unor astfel de pistoale cu electroșocuri pentru polițiști.

ADVERTISEMENT

Această măsură ar fi importantă pentru ca polițiștii din România să nu mai fie surprinși sau luați pe nepregătite de atacatori, fără a fi implicate armele letale care pot ucide oameni.

“Vedem de ceva vreme cazuri în care efective ale Poliţiei sunt luate pe nepregătite. De aici şi nemulţumirea noastră faţă de Poliţie. Am propus un amendament la Legea bugetului pentru a fi remediată această problemă, respectiv ca Poliţia Română să fie dotată cu echipament tip taser. Este vorba de pistoale cu electroşocuri, care sunt arme neletale, dar sunt extrem de eficiente. Astfel de arme sunt în dotarea poliţiştilor din SUA sau din ţări europene”, a transmis senatorul USR, conform News.ro.

ADVERTISEMENT

Suplimentarea bugetului MAI ar urma să fie făcută cu 500.000 de lei, dacă propunerea senatorului USR va fi luată în considerare.

”Nu este o sumă ce nu poate fi suportată de către statul român. Dacă forţele de ordine ar avea astfel de echipamente nu am mai vedea situaţii în care poliţiştii sunt ameninţaţi de către cei care încalcă legea”, a completat Cristi Berea.

ADVERTISEMENT

Senatorul USR speră că acest amendament, votat deja în comisiile reunite de apărare, să fie aprobat și în plen pentru ca polițiștii să fie dotați cu asemenea arme încă de anul viitor. Cei 500.000 de lei ar ajunge pentru dotarea a aproximativ 1600 de polițiști cu pistoale cu electroșocuri.

Conform siteurilor de specialitate, un pistol cu electroșocuri sau ”Taser” (acronim de la Thomas A. Swift’s Electronic Rifle) e un dispozitiv electronic folosit în special de forțele de ordine.

ADVERTISEMENT

”Aparatul funcționează pe principiul unui pistol obișnuit, cu particularitatea că taser-ul nu utilizează gloanțe, ci un șoc electric paralizant. Pentru utilizarea lui se apasă pe trăgaci, iar din interiorul lui sunt propulsate două sonde electrice. În cazul unui taser căruia nu i s-a montat în prealabil un cartuș, între cei doi electrozi există o tensiune suficient de mare și astfel se produce un arc electric.

În momentul în care taser-ul formează un circuit închis cu organismul uman, acesta din urmă primește un șoc circulant de 1.200 V. Totuși, ceea ce dă puterea necesară pentru a doborî un om, nu constă în cei doi acumulatori Li-ion, ci într-un transformator care produce o tensiune inițială de 50.000 V, care este suficientă pentru a întrerupe comunicarea dintre sistemul nervos central și principalii mușchi locomotori”, menționează specialiștii.

ADVERTISEMENT
Tags: