News

USR cere eliminarea integrală a taxei pe boală. „Bâlbâială administrativă și bătaie de joc la adresa bolnavilor și a mamelor”

USR cere eliminarea de tot a taxei pe boală. „Soluția Guvernului Marcel Ciolacu este discriminatorie, măresc categoriile celor taxați”
11.04.2024 | 15:12
USR cere eliminarea integrala a taxei pe boala Balbaiala administrativa si bataie de joc la adresa bolnavilor si a mamelor
USR cere eliminarea în totalitate a taxei pe boală / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

USR cere eliminarea în totalitate a taxei pe boală, spunând că modificările acestei taxe denotă o „bâlbâială administrativă” și o batjocoră pentru bolnavi și pentru mame.

USR: „O bătaie de joc”

USR spune că Guvernul premierului Marcel Ciolacu a ajuns să modifice a treia oară taxa pe boală, în numai o săptămână, ceea ce se traduce prin „bâlbâiala administrativă” a guvernării PSD-PNL și în final la o „bătaie de joc” la adresa celor bolnavi și a mamelor.

ADVERTISEMENT

„În doar o săptămână, premierul Marcel Ciolacu a ajuns la a treia variantă de modificare a taxei pe boală. USR cere PSD-PNL să înceteze bâlbâiala administrativă și bătaia de joc la adresa bolnavilor și a mamelor și să elimine integral această taxă aberantă”, se arată într-un comunicat, joi, al USR.

Soluția „corectă”, eliminarea taxei pe boală

Potrivit deputatei USR Oana Țoiu (din Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților), Guvernul a tot modificat Ordonanța de urgență prin care se elimină această taxă, dar au existat scăpări, apoi modificări, unele, potrivit ei, care măresc categoriile cărora li se aplică taxa pe boală. Ce mai bună soluție, una „corectă”, este, potrivit USR, este eliminarea în totalitate a acestei taxe

ADVERTISEMENT

„Joia trecută, au uitat de bolile cronice și de marii arși. Marți, au reparat asta, dar au uitat de bolile autoimune. Astăzi, revin, din nou, cu modificări. Însă nu în sensul adăugării de alte boli care să fie scutite de taxă, ci din contră: măresc categoriile celor taxați.

Concret, adaugă la taxare persoanele în carantină și persoanele care au recomandare de reducere a timpului de muncă, de exemplu angajatele însărcinate. Soluția corectă este cea depusă de USR în Parlament: eliminarea totală a taxei pe boală. Și Consiliul Legislativ spune că este corectă soluția noastră, iar cea a Guvernului este discriminatorie”, a declarat Oana Țoiu.

ADVERTISEMENT

România, la coada UE privind concediile medicale

USR mai arată că țara noastră alocă cel mai mic procent din PIB pentru concediile medicale din toate țările Uniunii Europene, adică un procent de aproximativ 0,2% din produsul intern brut.

Pe de altă parte, procentul persoanelor absente la muncă este de 2,5% din populația angajată (trimestrul trei, 2023), cu vârsta cuprinsă între 20-64 de ani, în timp ce media din Uniunea Europeană este de 10,5%.

ADVERTISEMENT

Potrivit USR, aplicarea taxei pe boală în primele trei luni a însemnat că Guvernul a adunat o sumă echivalentă cu 30 de milioane de euro de la mai multe categorii: persoane bolnave, gravide, proaspete mame, părinți ai căror copii suferă de boli grave, în timp ce, spune USR, nici un ban nu a intrat în sistemul de sănătate.

„Nu au crescut deloc nici decontarea concediilor medicale, cu care statul este dator angajatorilor, și nici finanțarea spitalelor, care nu mai au medicamente esențiale. Unde sunt banii? 100 de zile ne-a luat să îi facem să dea înapoi și să scoată taxa pentru părinți și bolnavii oncologici, încă o săptămână pentru mulți dintre cei cronici, continuăm și vom reuși și pentru celelalte categorii, care nu rămân tăcute, ci își cer răspicat drepturile”, a spus Oana Țoiu.

Amendamente împotriva „ordonanței trenuleț”

USR a mai arătat că a depus o serie de amendamente împotriva „ordonanței trenuleț”, inclusiv un proiect legislativ separat prin care cere eliminarea taxei pe boală, anterior solicitând Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituțională respectiva ordonanță, dar „avocatul PSD-PNL” a „ignorat și de data aceasta interesul cetățenilor”.

„USR este singurul partid care a avertizat, încă dinainte de adoptarea în decembrie 2023 a „ordonanței trenuleț”, asupra absurdității suprataxării introduse de ministrul Marcel Boloș. Ministrul Boloș a mințit spunând că ea nu există, ca mai apoi să se laude colegii săi din Parlament că au eliminat-o, când făcuseră demersurile doar pe jumătate. PSD și PNL au o majoritate de peste 60% în Parlament și puteau elimina taxa până acum, fără probleme, dacă aveau dorința politică să facă asta”, mai precizează comunicatul USR.

 

 

ADVERTISEMENT