News

Marcel Ciolacu, negocieri cu Patriarhul Daniel și reprezentanții cultelor. Ce a cerut șeful BOR

Reprezentanții cultelor religioase, întâlniri cu premierul și alți reprezentanți ai statului. Creșterea salariilor, principala revendicare
10.04.2024 | 19:38
Marcel Ciolacu negocieri cu Patriarhul Daniel si reprezentantii cultelor Ce a cerut seful BOR
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, întâlnire cu reprezentanții cultelor Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Premierul Marcel Ciolacu a avut miercuri o întâlnire cu reprezentanți ai cultelor religioase recunoscute din România. La întâlnire au luat parte ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, şi secretarul de stat din cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Teodora Preoteasa.

Marcel Ciolacu, negocieri cu Patriarhul Daniel și reprezentanții cultelor

Creșterea salariilor personalului neclerical a fost principalul punct al discuțiilor. Liderii politici le-au promis reprezentanților cultelor că acestea vor crește.

ADVERTISEMENT

”Am convingerea că prin instituțiile abilitate, în mod deosebit Secretariatul de Stat pentru Culte, vom reuși să diversificăm modalitățile prin care Guvernul va sprijini activitățile cultelor, împlinind astfel promisiunea făcută în octombrie 2023 de a valorifica într-o și mai mare măsură potențialul pe care cultele îl au în domeniul social-filantropic, medical și educațional.

În plus, există oportunități concrete în accesarea de fonduri europene pentru proiecte comune în ceea ce privește asistența persoanelor dependente sau sprijinirea familiilor monoparentale sau vulnerabile”, a declarat premierul României, Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a explicat că aducerea salariului personalului neclerical al cultelor recunoscute la nivelul salariului minim pe economie este o urgență.

“Aşteptăm cu speranţă concretizarea creşterii sprijinului salarial pentru personalul neclerical al cultelor recunoscute la nivelul salariului minim pe economie, prin aplicarea urgentă a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 16/2024 pentru modificarea şi completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, întrucât unităţile de cult cu venituri reduse întâmpină dificultăţi crescute în asigurarea fondurilor proprii necesare funcţionării”, a declarat șeful BOR.

ADVERTISEMENT

Patriarhul a mai cerut Guvernului majorarea de la 30% la 40% a ponderii posturilor clericale pentru care se alocă sprijin la salarizare de la bugetul de stat în cuantum de 80%.

“Folosim această ocazie pentru a cere Guvernului României să completeze Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, Capitolul III – Culte, lit. E, art.2 alin.4, astfel încât să se majoreze de la 30% la 40% procentul posturilor clericale pentru care se alocă sprijin la salarizare de la bugetul de stat în cuantum de 80%, deoarece numărul unităţilor de cult aflate în această situaţie de insuficienţă a fondurilor necesare funcţionării este foarte mare, mai ales în mediul rural”, a mai spus Patriarhul Daniel.

ADVERTISEMENT

Liderul Bisericii Ortodoxe Române a calificat drept “foarte potrivită” şi “actuală” propunerea declarării zilei de 16 mai ca Ziua libertăţii religioase în România, “întrucât unul dintre momentele cele mai importante ale cooperării din ultimii 30 de ani între stat şi culte a fost consensul unanim pentru semnarea în ziua de 16 mai 2000, la Snagov, a Declaraţiei cultelor religioase pentru integrarea României în Uniunea Europeană”.

ADVERTISEMENT