News

Vacanţa de iarnă se scurtează. Ministrul educaţiei anunţă că şcoala va începe pe 3 ianuarie pentru elevii de gimnaziu si de liceu

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat marți că elevii de gimnaziu și liceu vor merge cu prezență fizică la ore de pe 3 ianuarie. Cei din ciclul primar și preșcolarii, de pe 10 ianuarie.
26.10.2021 | 16:03
Vacanta de iarna se scurteaza Ministrul educatiei anunta ca scoala va incepe pe 3 ianuarie pentru elevii de gimnaziu si de liceu
ADVERTISEMENT

Drept urmare, acest lucru înseamnă că vacanța de iarnă va fi mai scurtă, asfel încât să aibă loc recuperarea celor două săptămâni de școală din vacanța 25 octombrie – 5 noiembrie.

Sorin Cîmpeanu a mai spus că o decizie va fi luată pe 5 noiembrie, reglementată printr-un ordin de ministru, referitor la cum se vor desfășura orele după 8 noiembrie. Se va ține cont și de evoluția situației epidemiologice.

ADVERTISEMENT

Sorin Cîmpeanu: ”Data de 5 noiembrie e data la care vom avea o situație certă”

”Nu se pierde nicio zi de școală nici din semestrul 1, nici din semestrul 2. Cele două săptămâni sunt maximul ce poate fi recuperat în așa fel încât datele de examene să fie cele cunoscute, fără a se pierde nici o zi de cursuri. 

Acest lucru va face obiectul unui ordin de ministru semnat în 5 noiembrie, pentru modificarea structurii anului școlar, așa cum se precizează în Hotărârea CNSU nr. 91 și așa cum am anunțat deja public.

ADVERTISEMENT

Data de 5 noiembrie e data la care vom avea o situație certă din punct de vedere epidemiologic și nu supoziții. Înțelegeam pierderile din cauza lipsei de predictibilitate, însă situația epidemiologică numai predictibilitate nu ne oferă.

Cele două săptămâni de vacanță suplimentară sunt convins că se vor transforma în două săptămâni de școală cu prezență fizică între 3 și 14 ianuarie, pentru gimnaziu și liceu, respectiv într-o săptămână cu prezență fizică, între 10 și 14 ianuarie, pentru ciclul primar”,  a declarat ministrul educației pentru educațieprivata.ro

ADVERTISEMENT

Sorin Cîmpeanu: ”Predarea online în acest moment este posibilă doar pentru jumătate din țară”

Sorin Cîmpeanu a mai precizat că gimnaziul și liceul vor recupera două săptămâni din anul şcolar, iar clasele primare doar o săptămână, în vacanţa de iarnă. Ministrul respinge prelungirea vacanței actuale de 14 zile. Asta în condițiile în care doar jumătate din ţară beneficiază de conexiune la internet, încât un elev să poată învăța online.

”Predarea online în acest moment este posibilă, real, doar pentru jumătate din teritoriul României, pentru că cealaltă jumătate nu are o conexiune internet capabilă să asigure predare online, cel mult poate asigura transmiterea unor teme pe WhatsApp sau pe e-mail, ceea ce nu este predare online.

ADVERTISEMENT

Deci situaţia este gravă, nu am înţeles să ne vaccinăm, am ajuns în această situaţie, din nou elevii vor trebui să plătească pentru greşelile noastre, ale adulţilor, din păcate”,  a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Toate aceste declarații ale ministrului educației au loc după ce elevii de gimnaziu şi liceu au intrat în vacanţă forţată:  25 octombrie- 5 noiembrie, din cauza valului de îmbolnăviri, decese și internări din cauza coronavirusului.

Conform programei anului școlar 2021-2022, vacanța ar fi trebuit să arate astfel: 25 – 31 octombrie vacanță pentru preșcolari și elevii din clasele I-IV, 23 decembrie 2021 – 9 ianuarie, vacanța de iarnă, 15 aprilie 2022 – 1 mai 2022 vacanța de primăvară. Vacanța de vară ar trebui să fie dată pe 11 iunie.

ADVERTISEMENT