News

Vacanțele a mii de români sunt ruinate. O nouă agenție de turism și-a cerut insolvența, a doua în numai o săptămână

Turbulențe în industria turismului românesc: o agenție de turism intră în insolvență, iar alta este investigată de Ministerul Economiei.
28.07.2023 | 18:33
Vacantele a mii de romani sunt ruinate O noua agentie de turism sia cerut insolventa a doua in numai o saptamana
Agenția de turism Bonjour Tour se declară insolventă, iar Kusadasi este supusă unui control amănunțit. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Agenția de turism Bonjour Tour și-a declarat insolvența la doar patru ani de la începerea activității, conform unui comunicat publicat pe site-ul companiei. Reprezentanții agenției au menționat că fiecare turist va avea parte de un tratament individual din partea lichidatorului judiciar, fără a furniza detalii cu privire la numărul exact de turiști afectați sau cine va fi desemnat lichidatorul.

Încă o agenție a intrat în insolvență

În aceeași perioadă, Agenția de turism Kusadasi a primit o amendă de 20.000 de lei și i s-a retras licența de către Inspectorii Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Aceste acțiuni au fost provocate de comercializarea de pachete de servicii de călătorie a căror valoare totală a depășit suma asigurată prin instrumentele de garantare.

ADVERTISEMENT

În trecut, Agenția de Turism Bonjour a fost închisă pentru o perioadă de șase luni de către Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor al Municipiului București (CPCMB).

Această decizie a venit în urma a patru controale efectuate în ultimele 6 luni, în care agenția a fost sancționată cu amenzi de 51.000 de lei și a fost obligată să restituie contravaloarea pachetelor turistice vândute și ulterior anulate.

ADVERTISEMENT

Horia Constantinescu, președintele ANPC, a comentat atunci: “Bonjour ți-am dat, belea mi-am căpătat! Dar ANPC este aici să se lupte cu belelele făcute de unii, consumatorilor”.

În rezumat, Agenția de Turism Bonjour se confruntă cu dificultăți financiare majore, iar situația fiecărui turist afectat va fi tratată în mod individual în cadrul procesului de insolvență. În plus, agenția a fost sancționată anterior de autorități pentru practici comerciale incorecte și a fost închisă temporar din cauza nerespectării legislației privind restituirea banilor pentru pachetele turistice anulate.

ADVERTISEMENT

Probleme în industria turismului românesc

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a demarat joi, 20 iulie, o acțiune de control la sediul agenției de turism Kusadasi, deținătoare a Licenței nr. 52/29.10.2018, în vederea verificării situației companiei și a pachetelor de servicii turistice oferite. Conform informațiilor furnizate de minister, agenția de turism Kusadasi dispune de instrumente de garantare în valoare de 300.000 euro, accesibile în cazul declanșării procedurii de insolvență prin instanță. În prezent, agenția gestionează aproximativ 500 de pachete de servicii de călătorie.

În contextul dificultăților financiare în care se află agenția, aceasta a depus o cerere de deschidere a procedurii generale de insolvență, cu posibilitatea de reorganizare a activității. Primul termen de judecată pentru cererea de insolvență a fost stabilit pentru data de 26 iulie. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul București cu numărul 21480/3/2023.

ADVERTISEMENT

Kusadasi SRL reprezintă una dintre cele mai mari și longevive agenții de turism din România, având o experiență de 25 de ani, începând cu înființarea sa în 1998. Inițial axată pe destinații din Turcia, agenția și-a extins constant oferta, devenind un important touroperator pentru Turcia, Egipt și, recent, Tunisia.

Situația fiecărui turist cu rezervări existente va fi tratată individual în cadrul procedurii de insolvență, în timp ce autoritățile monitorizează îndeaproape evoluția situației agenției Kusadasi.

ADVERTISEMENT