News

Vaccin anti-COVID 19 testat în România. Virgil Musta: ”Avem propunerea unui studiu clinic”

31.07.2020 | 17:14
Vaccin antiCOVID 19 testat in Romania Virgil Musta Avem propunerea unui studiu clinic
ADVERTISEMENT

Medicul Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, a afirmat că spitalul a primit o ofertă pentru organizarea unui studiu clinic de testare a unui vaccin împotriva COVID-19.

Noi am primit ofertă cu un studiu clinic pentru un  vaccin și am acceptat (…) Avem propunerea, urmează să vedem dacă se concretizează sau nu”, a declarat Virgil Musta la Digi24.

ADVERTISEMENT

Medicul a lăsat de înțeles că este vorba de o ofertă venită din străinătate, dar a evitat să dea și alte detalii înainte ca oferta să se concretizeze.

Virgil Musta s-a arătat reticent față de posiblitatea ca cercetătorii români să realizeze rapid un vaccin care să combată pandemia de coronavirus, menționând puterea economică  drept unul  dintre obstacolele din calea unei asemenea realizări.

ADVERTISEMENT

Virgil Musta se teme să nu ajungem în situația Italiei

În ce privește evoluția epidemiei din România, medicul infecționist a avertizat că în luna iulie au apărut probleme de repartizarea a pacienților între spitale, situație nemaiîntâlnită în primele luni de la apariția COVID-19.

În trei luni noi nu am avut probleme la nivelul sistemului  de a manageria pacienții. Acum suntem nevoiți să transferăm pacienții de la o zonă la alta. Dacă va crește în același ritm, vom ajunge în situația Italiei, unde unii pacienți au rămas și au decedat la domiciliu”, a avertizat Virgil Musta.

ADVERTISEMENT

Sper să nu ajungem în situația să selectăm bolnavii care ajung la terapie intensivă”, a continuat  medicul.

Potrivit evaluării sale, evoluția cazurilor de infecție cu coronavirus din România se încadrează în cifrele de la nivel mondial: 80% dintre pacienți au forme ușoare și medii, 20% severe. Dintre aceștia din urmă, jumătate ajung în situație critică, iar un sfert mor.

ADVERTISEMENT

Virgil Musta a subliniat că a crescut numărul infecțiilor la cei tineri, din cauza refuzului de a purta masca și de a păstra distanțarea socială. ”Probabil sunt și mai puțin solidari și a făcut ca să  crească numărul de infecții la această vârstă”, a conchis medicul.

 

 

ADVERTISEMENT