News

Vaccinare obligatorie în şcolile publice din New York. Sunt vizaţi toţi angajaţi din învăţământ

Vaccinarea împotriva Covid-19 va fi obligatorie în școlile publice din New York, pentru profesori și restul personalului. Anunțul a fost făcut de primarul orașului, Bill de Blasio, care solicită cel puțin o doză până pe 27 septembrie.
24.08.2021 | 13:01
Vaccinare obligatorie in scolile publice din New York Sunt vizati toti angajati din invatamant
ADVERTISEMENT

În școlile de stat din New York, profesorii și restul angajaților vor fi obligați să se vaccineze, la decizia autorităților locale. Primarul orașului, Bill de Blasio, a explicat că s-a impus această regulă pentru a determina populația să se imunizeze într-un procent mai mare, dar și pentru a limita răspândirea variantei Delta a coronavirusului. Iar pentru ca lucrurile să se desfășoare într-un ritm rapid, Bill de Blasio a mai precizat că este nevoie de cel puțin o doză până pe data de 27 septembrie.

De noua măsură, sunt vizați, mai exact, 148.000 de mii de angajați ai unităților de învățământ publice din New York. În următoarele zile, Departamentul pentru Sănătate al oraşului va emite și un ordin pentru această obligativitate. Totodată, se elimină posibilitatea de testare săptămânală a personalului Departamentului Educaţiei, așa cum era până acum. „Vrem ca şcolile noastre să fie extraordinar de sigure tot timpul anului”, a spus Blasio într-o conferinţă de presă, scrie The New York Times.

ADVERTISEMENT

Noua măsură din New York ar putea stârni nemulțumiri

Un procent de 63% din angajații școlilor publice din New York ar fi vaccinat în prezent, potrivit unui anunț făcut de Meisha Porter, cancelar ar unitățile de învățământ de stat din orașul american. Având în vedere noua măsură, sunt așteptate și nemulțumiri, așa cum s-a întâmplat și la începutul acestei luni. Concret, mulți cetățeni și patroni, de asemenea, au început să se revolte atunci când au aflat că trebuie prezentată dovada imunizării pentru accesul în restaurante, săli de sport, mall-uri sau alte locuri aglomerate.

Pentru a mai liniști apele, Michael Mulgrew, liderul Federaţiei Unite a Profesorilor (UTF), a declarat că este nevoie de vaccinarea tuturor profesorilor și restul personalului pentru ca școala să înceapă în siguranță, iar toți elevii să fie protejați de infectare. Michael Mulgrew a mai transmis printr-un comunicat faptul că: există multe detalii de implementare, inclusiv dispoziţii pentru excepţii medicale, care prin lege trebuie negociate cu UFT şi alte sindicate şi, dacă este necesar, rezolvate prin arbitraj”.

ADVERTISEMENT

Și în alte state SUA se va impune vaccinarea obligatorie în școlile publice

Nu doar în unitățile de învățământ publice din New York se va impune imunizarea în mod obligatoriua cadrelor didactice și a restului personalului, ci și în alte state din SUA. A mai fost emis un ordin în acest sens, pentru: Chicago, Los Angeles sau Washington. Potrivit lui Bill de Blasio, obligativitatea vaccinării a fost luată, mai exact, după ce Administraţia pentru Alimente şi Medicamente a aprobat în mod complet administrarea serului anti-Covid,  al Pfizer / BioNTech. Toți oficialii americani din domeniul sănătății speră să convingă populația că vaccinarea îi va ajuta să fie în siguranță.

Totodată, în alte state din sudul Americii, unde varianta Delta s-a răspândit într-un procent destul de mare, s-au iscat manifestații față de obligativitatea purtării măștii în școli. În Florida, unele districte școlare riscă să piardă din fondurile publice, din cauză că s-au opus. La fel ca în România, școala va începe în New York tot pe data de 13 septembrie.

ADVERTISEMENT

În România se solicită acordul părinților pentru vaccinarea copiilor. Ce spune Sorin Cîmpeanu despre profesorii care refuză vaccinarea

Sorin Cîmpeanu a anunțat, în acest weekend, că la început de an școlar, părinții vor primi formulare prin care vor spune dacă vor dori sau nu ca elevii să fie injectați cu ser anti-Covid.

“Va fi un coordonator pe fiecare școală, care prin intermediul diriginților va lua legătura cu părinții. Pregătim formulare prin care solicităm acordul cu privire la vaccinarea copiilor. Formularele se vor distribui la începerea școlii. Aceste persoane desemnate la nivelul fiecărei școli vor lua legătura cu diriginții și vor stabili o cale de comunicare – fizic, online sau combinat. Prin întâlniri interactive, părinții pot adresa orice fel de întrebări. Cei cu competențe medicale și-au afirmat disponibilitatea de a oferi aceste răspunsuri. E o acțiune în parteneriat cu DSP și Ministerul Sănătății”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi 24.

ADVERTISEMENT

În privința profesorilor din țară care nu s-au vaccinat până acum, ministrul educației își menține părerea conform căreia ”să se odihnească puțin” până ce rata de infectare din zona lor va fi mai mică de 6%. Asta în condițiile în care se va atinge indicele de 6% în localitățile unde predau.

“În momentul în care ai posibilitatea să te vaccinezi și nu te vaccinezi, în momentul în care nici nu vrei să te testezi, sigur că în mod evident ai nevoie de ceva odihnă. ‘Ceva odihnă’ trebuie să fie obligatoriu în termenii legii. Atât cât permite legea”, a mai spus Cîmpeanu.

De altfel, ministrul educației a mai dat asigurări că elevii care nu se vor vaccina și care nu s-au vaccinat încă, nu vor fi vizați de restricții, dar vor fi mai avantajați cei care s-au vaccinat până acum.

 “Nu vor fi restricții pentru cei nevaccinați, niciun fel de restricții, însă vor fi avantaje pentru cei vaccinați. Toate ipotezele nu dezavantajează persoanele nevaccinate, indiferent că vorbim de elevi sau de cadre didactice, dar in mod firesc cei vaccinați vom vedea ce avantaje au cei vaccinați în aceste scenarii.

În nicio ipoteză nu vom dezavantaja persoanele nevaccinate, vor fi valabile cel putin condițiile de până acum, drepturile de până acum. În plus, este normal să ne gândim la stimularea celor care înțeleg importanța nevaccinării. Nu este vorba de trimiterea în online a celor nevaccinați, până acum erau trimiși toți oricum în online la apariția unui caz”, a mai precizat ministrul.

ADVERTISEMENT