News

Vaccinul românesc împotriva coronavirus ar putea fi dezvoltat la Institutul Cantacuzino. Fostul ministru al Sănătăţii spunea că va dura 5 ani până totul va fi pus la punct

27.05.2020 | 15:39
Vaccinul romanesc impotriva coronavirus ar putea fi dezvoltat la Institutul Cantacuzino Fostul ministru al Sanatatii spunea ca va dura 5 ani pana totul va fi pus la punct
ADVERTISEMENT

Institutul Cantacuzino va lucra la vaccinul românesc împotriva noului coronavirus, însă șansele de a-l produce în următorii ani sunt mici, după ce fostul ministru al Sănătății, Victor Costache, spunea că vor mai trece cinci ani până când Institutul va fi pregătit corespunzător.

Unde va fi dezvoltat vaccinul românesc împotriva noului coronavirus

Centrul OncoGen din Timișoara a transmis, miercuri, pe Facebook, că a semnat un parteneriat cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” pentru dezvoltarea unui posibil vaccin împotriva noului coronavirus.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, șansele ca acest lucru să se întâmple în viitorul apropiat sunt mici, în contextul în care fostul ministru al Sănătății, Victor Costache, spunea că vor mai trece cinci ani până când Istitutul Cantacuzino va putea să producă vaccinuri.

Acum, vaccinul românesc împotriva noului coronavirus se vrea a fi administrat intranazal, fie sub formă de picături sau prin pulverizare, potrivit anunțului făcut de OncoGen.

ADVERTISEMENT

„Centrul OncoGen a semnat un acord de colaborare cu Institutul Cantacuzino, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

Cât va costa întregul proiect

Împreună facem tot posibilul pentru a dezvolta producția de vaccinuri în România, inclusiv a vaccinului împotriva Covid-19 dezvoltat de Centrul OncoGen.

ADVERTISEMENT

Avem convingerea că Institutul Cantacuzino poate contribui substanțial la materializarea acestor obiective prin reînceperea producției de vaccinuri”, a anunțat OncoGen pe pagina de Facebook.

Cu acest prilej, centrul de cercetare medicală din Timișoara a transmis că, în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, a câștigat competiția organizată de Ministerul Educației și Cercetării pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva noului coronavirus.

ADVERTISEMENT

„Suma se ridica la 3,5 milioane RON și ne permite continuarea cercetărilor pentru vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de Centrul OncoGen și recunoscut atât de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) cât și de Guvernul Britanic.

Susținem dezvoltarea cercetării medicale și creșterea competitivității României. Avem încredere în cercetătorii români și în capacitatea lor de a schimba România în bine”, precizează Centrul OncoGen”, a mai transmis OncoGen pe rețeaua de socializare.

Cu toate acestea, veștile nu sunt atât atât de bune pe cât par, asta pentru că, la finalul anului 2019, Victor Costache, la acea vreme ministrul Sănătății, recunoștea că Institutul Cantacuzino nu poate realiza vaccinuri și va mai dura câțiva ani până când totul va fi bine pus la punct.

„Institutul Cantacuzino – deja discutăm între noi. Înteleg ca stă foarte bine organizat. Se poate organiza, dar va dura între 4 şi 5 ani până va produce vaccinuri”, declara atunci ministrul Sănătăţii, la Digi24.

ADVERTISEMENT
Tags: